I går berättade KA om hur undersköterskan Ida Palmqvist och hennes kolleger i hemtjänsten i Ronneby ska skydda sig mot covid-19-smittade brukare bakom ett visir gjort av overhead-film. De är inte ensamma. Camilla Bergström jobbar på ett äldreboende i Alingsås. För ett par veckor sedan kom hon tillbaka till jobbet från en förkylning och fick se att personalen fått visir gjorda av plastmappar med snören.

– Jag blev jättearg. Ska jag komma tillbaka från att ha varit sjuk och sedan inte kunna få skydd för att bli sjuk igen. ¨

De har inga bekräftade fall av covid-19 bland brukarna, men en del har haft olika symtom på övre luftvägsinfektion och då har de fått använda plastmapparna.

– Vi fick först höra att vi inte skulle sprita av dem, men vi var tvungna att använda dem flera gånger. Det protesterade vi emot.

Nyligen har de fått nya visir, som är gjorda av overhead-film. Camilla Bergström tycker att de är bättre, men känner sig fortfarande inte säker.

– För att det ska kännas helt bra vill jag ha riktig skyddsutrustning, men det finns inte. Vår chef är bra, hon försöker verkligen och vi hjälper varandra att skydda oss, men det är ändå oroligt, säger Camilla Bergström.

Egentligen skulle man ha utrustning hela tiden.

Virpi Ikonen, undersköterska

Virpi Ikonen är undersköterska i Eskilstuna. Där har personalen sedan tidigare fått overhead-visir att använda om en brukare blir sjuk. De har inte har känts säkra. Virpi Ikonen har därför tillverkat ett eget – av en petflaska.

– Jag gjorde en del visir till motorcykelhjälmar på 80-talet och kom att tänka på att man kan använda petflaska. Det tog fem minuter att klippa till. Det är mycket styvare material och lättare att sprita av.

För att visiret ska sitta någorlunda bekvämt har hon skumgummi och tejp över.

Hon har pratat med sin närmsta chef som ska se över om fler kan använda visir av pet-flaskor.

På hennes arbetsplats har ingen insjuknat ännu, men det känns inte tryggt att gå runt oskyddade.

– Egentligen skulle man ha utrustning hela tiden, säger hon.

Här ned finns fler exempel på personals hemmasnickrade skyddsutrustning.

Texten fortsätter…

Ulrika Lönn är anställd i bemanningspool i Växjö och jobbar natt. Hon har gjort ett visir av en plastmapp, innefodret på en ridhjälm och tejp.
Bild på undersköterska som jobbar i äldreomsorgen i Stockholmsområdet. Hon vill vara anonym men berättar att hon och hennes kolleger får använda disktrasor som munskydd.
Ida Palmqvist jobbar i hemtjänsten i Ronneby. I fredags fick hon och hennes kolleger två visir av overhead-film med två ditklistrade kökssvampar, som skydd om en brukare blir sjuk i covid-19.

Under tisdagen meddelade regeringen att de lättar på regelverket kring skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket ska kunna godkänna utrustning som inte är CE-märkt. Dock säger regeringen att skyddet för personalen inte ska försämras.

Regeländringen får tummen ned av Kommunal.

– Vi har sett sedan tidigare att man ändrar kraven. Först skulle man ha långärmad rock, nu räcker det med kortärmad. Jag blir orolig att det snarare är tillgången på skyddsutrustningen som styr och det är en väldigt farlig väg att gå. Det är ju inte så att det kommit nya råd och rön, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

Vad tänker du om hemmagjord skyddsutrustning?

– Jag förstår att det finns en vilja att göra en insats och hjälpa till. Det är fortfarande arbetsgivarens ansvar och vi kommer att ställa krav på arbetsgivaren. Är det så att man inte agerar och säkerställer arbetsmiljön och säkerheten för medlemmarna, då kommer inte vi att tveka på att lägga skyddsombudsstopp på de arbetsplatserna där det behövs. Man ska inte riskera sitt liv eller hälsa, säger Tobias Baudin.