När spridningen av det nya coronaviruset nådde Sverige hette det att Skånes universitetssjukhus i Lund inte skulle ta emot några coronapatienter, de skulle till Malmö där det finns bättre isoleringsmöjligheter.

– Men vi insåg nästan från början att så kommer det inte att bli i praktiken, vi har kunskap och vi ser hur det har blivit ute i världen, säger Ann-Louise Levau som är undersköterska på iva och huvudskyddsombud för fyra verksamheter.

När vi pratas vid har de haft några konstaterade covid-19-patienter på hennes avdelning. I nuläget finns en som vårdas med respirator. Skåne ligger ungefär en vecka efter Stockholm med utvecklingen av corona.

Ann-Louise Levau säger att det har varit rörigt och otydligt med vissa nya rutiner. Till exempel hanteringen av prover. Nu får de inte skickas med rörpost utan personalen tar dem till labb personligen.

– Det är klart att vissa i personalen har oro. Men vi har ju massor av patienter varje år med säsongsinfluensan. Och svininfluensan 2009, vi hade hur många som helst som dog i den hos oss, och det var otäckt att många var yngre. Med corona har vi varit förvissade om att den drabbar bara äldre, men nu har vi också haft en del yngre som behöver intensivvård.

Skyddskläderna skapar också frågetecken. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska förkläden med lång ärm användas, men nu har cheferna gått ut med att ärmlösa förkläden kan användas.

– Det finns en oro hos personalen med skyddsmunderingen för vi är förvissade om att det handlar om att vi inte har tillräckligt med skyddskläder.

Samtidigt säger Ann-Louise att sjukhuset snabbt ställer om för att kunna ta emot fler patienter.

– I fredags var det som om någon drog i ett snöre på det här sjukhuset. Det ploppade snabbt upp en ny infektionsavdelning som ska ta emot bara coronapatienter.

På hennes egen avdelning har man också börjat ställa iordning en särskild sal för covid-19-patienter. 19 nya iva-platser är på gång, i nuläget har de elva platser men använder nio.

– Kliniken håller i interna utbildningar för personal som kan gå in och jobba på intensiven. Man tittar även på dem som sitter på administrativa jobb som kan klä på sig sin vita uniform igen.

Men det kan bli tufft för personalen på iva. I mitten av maj räknar sjukhuset med den stora ”coronatoppen” och då ska en undersköterska kunna vårda fyra patienter. I normalfallet är det en undersköterska på en iva-patient, eftersom undersköterskan jobbar närmast patienten.

Hur gör ni med personal som tillhör riskgrupp?

– Ledningen har varit tydlig med att personer som tillhör riskgrupper inte ska jobba med de här patienterna.

Vilka grupper anses vara riskgrupp?

– Jag kan inte påstå att de gjort någon sådan genomlysning. Vi har många äldre medarbetare på intensiven. Någon har en del problematik och har jobbat med patienterna. Egentligen ska ledningen vara tydligare där tycker jag.