Alla som har minsta symptom på luftvägsinfektion ska stanna hemma för att inte riskera att smitta andra med det nya coronaviruset covid-19. Detta gäller särskilt personal inom äldreomsorg och sjukvård, eftersom det är äldre och sjuka som är mest utsatta och riskerar att bli allvarligt sjuka eller dö om de smittas.

De nya riktlinjerna kom Folkhälsomyndigheten med i tisdags. På onsdagen meddelade regeringen att karensavdraget avskaffas tillfälligt för att säkerställa att ekonomin inte hindrar folk från att stanna hemma. 

Undersköterskan Tomas Eriksson jobbar i hemtjänsten i Ronneby kommun och har ingenting emot rekommendationerna, men han tycker att riskerna för personalen glöms bort i diskussionen.

– Det är så mycket om att vi inte får smitta de äldre men jag känner att man glömmer bort vår roll i det här. Vi är verkligen i stormens öga och träffar mycket folk, både äldre och anhöriga och vi träffas på jobbet i matsalarna. Det känns verkligen som en potentiell smitthärd, säger Tomas Eriksson.

Han är inte orolig för egen del att smittas, men har liksom de flesta andra anhöriga i riskgrupper och funderar på om han vågar träffa dem just nu. 

På Tomas jobb har det inte gått ut någon information om skärpta rutiner eller uppmanats att stanna hemma vid minsta symtom, inte som han har märkt av åtminstone. Men på jobbet är det många som pratar om det. Flera säger att det inte kommer gå att stanna hemma vid minsta symtom på luftvägsinfektion, eftersom man inte förstår hur det ska gå att få fram vikarier.

– Ska man följa direktiven ska man ju vara hemma med minsta snuva men det är det ju många som har, och om alla följer direktiven så har jag svårt att se hur de ska kunna upprätthålla servicen. Det här är en utsatt bransch med mycket kvinnor som har barn, säger Tomas Eriksson.

Han menar inte att man inte ska följa riktlinjerna, men konstaterar att det redan i dag är svårt att få tag på vikarier och att han inte förstår hur arbetsgivaren ska lösa det om alla stannar hemma från jobbet för minsta symtom på luftvägsinfektion.

– Det är flera som säger att det går ju inte att vara hemma bara för det. Det är den allmänna uppfattningen. Jag sa att ska vi följa direktiven ska vi ju verkligen vara hemma så fort näsan börjar rinna eller vid minsta känning i halsen, men det är nog lite svårt att ta in. Det måste nog bli ganska stränga direktiv om det ska följas.

Tomas Eriksson säger att en del av de äldre är oroliga att bli smittade och att han försöker lugna dem så gott det går. Han är alltid väldigt noggrann med hygienrutinerna och behöver därför inte bli mer noggrann nu, men säger att han är mer noga med att visa de äldre att han följer dem. 

– Jag känner att jag har blaskat på en del handsprit demonstrativt.