I torsdags kom Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, med en hemställan till regeringen om att slopa kravet på att den som är sjuk ska ha läkarintyg efter en vecka.

På St Görans sjukhus i Stockholm, som drivs av Capio, har medarbetare blivit satta i karantän eftersom de kommit i kontakt med en patient som fått sjukdomen covid-19.

– Vi har begärt att de inte ska behöva skicka in läkarintyg efter dag sju och där är vi överens med arbetsgivaren. Det gäller för hela Capio, säger Kevin Thompson, facklig förhandlare för Kommunal på St Görans sjukhus, som hoppas regeringen går med på SKR:s hemställan.

Den 9 mars sattes flera anställda i karantän efter den konstaterade smittan. En del har återgått i arbete, men några är fortfarande hemma på grund av influensaliknande symtom. Två av dem är kommunalare.

– De har inte blivit testade, så vi vet inte om de har blivit sjuka av coronaviruset, säger Kevin Thompson.

Facken har krävt att de som blev hemskickade innan regeringen tog bort karensavdraget ändå ska få sjuklön från dag ett och det arbetsgivaren godkänt.

Fotnot: På fredagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen har för avsikt att kraven på läkarintyg ska avskaffas tillfälligt.