Det var Svenska Dagbladet som först skrev om uppgiften om den smittade patienten på St Görans sjukhus i Stockholm samt om att personal som varit i kontakt med den smittade blivit hemskickade i karantän.

– Vi fick information om att 32 personer blivit hemskickade, säger Kevin Thompson, facklig förhandlare för Kommunal på Capio.

Under måndagskvällen korrigerade sjukhuset antalet till 22.

Patienten kom in i fredags och hade då andra symptom som inte väckte misstanke om coronaviruset, säger Kevin Thompson.

– Med tiden väcktes misstanke om symptom kopplade till coronaviruset. I dag fick vi svar att det var så, säger han.

Kevin Thompson.

Direkt påbörjades ett omfattande arbete med smittspårning som innefattar kartläggning av vilka avdelningar och personer på St Göran som patienten varit i kontakt med. Den personal som skickats hem får lämna prover för att se om de har blivit smittade.

– Vi har inte fått reda på vilka personer som blivit hemskickade, men det är högst sannolikt att det är Kommunals yrkesgrupper bland de 32. Det borde vara undersköterskor, vaktmästare men också städpersonal, säger Kevin Thompson.

I dag kom bland andra Kommunal, SKR och Sobona överens om ett tillfälligt undantag från att arbetsgivaren måste förhandla med facket innan en medarbetare stängs av från arbetet på grund av smitta.

– Det vi kommer att driva är att de ska slippa karensavdraget för smitta. Vi har redan det undantaget när det gäller caliciviruset. Vi tycker att man antingen ska få sjuklön från första dagen eller smittbärarpenning, säger Kevin Thompson.