Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för samhällsspridning av coronaviruset nu ”mycket hög”. I sin rekommendation skriver de att det är extra viktigt att människor som arbetar inom äldreomsorgen inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Även de som har ”milda symptom” uppmanas att begränsa sina sociala kontakter både i arbetsliv och privatliv.

För den som misstänks ha coronasmitta och har läkarintyg på detta är karensdagen redan borta och man kan då ansöka om så kallad smittbärarpenning. Detta gäller sedan 2 februari, då regeringen klassade coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom.

Men Kommunal går alltså nu ett steg längre, eftersom många medlemmar inte har råd att vara hemma med det karensavdrag som i dag finns.

– Karensavdraget måste bort och det handlar inte bara om undersköterskor. Det gäller alla, för det är många yrkesgrupper som kommer att jobba med det här: lokalvårdare, vaktmästare, servicetekniker och medlemmar inom förskola och skola.

Även LO kräver slopat karensavdrag:

– Nu säger myndigheterna att har man symptom även om man inte vet att det är corona så ska man vara hemma, och då kan vi inte ha en massa sjuknärvarande människor i Sverige, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

På dagens möte med regeringen och arbetsmarknadens parter kommer han därför att kräva att staten går in och betalar för ett slopat karensavdrag.

Tobias Baudin menar också att staten måste gå in och täcka kostnaderna för exempelvis all den övertid som nu kommer behöva jobbas.

– Det får inte sitta i ekonomin nu. Kostnaderna kommer sannolikt att öka för kommunerna och regionerna och problemet är att de ofta har väldigt knapp ekonomi. Då måste regeringen gå in och täcka upp.

På en presskonferens under tisdagskvällen sade socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen inte överväger att slopa karensavdraget i nuläget.