Ambulanssjukvårdares löner ökade mest
Ambulanssjukvårdarna är den yrkesgrupp i regionerna där medellönen ökat mest jämfört med 2018, visar KA:s kartläggning.
Allra mest har ambulanssjukvårdarnas medellöner i Stockholm ökat.
– Det beror framför allt på ett utökat ansvar och nya roller som man inte har haft tidigare. Bland annat har det skapats särskilda ledningsenheter, säger Maria Axelsson, hr-chef vid Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, Aisab, ett regionägt bolag.
De nya ledningsenheterna är specialambulanser som larmas vid större händelser, exempelvis terrordåd, där det krävs flera ambulansteam på plats. Där är det tänkt att specialenheterna i första hand ska samordna och leda insatsen.
Mellan 2018 och 2019 ökade medellönen för ambulanssjukvårdare i landet med i genomsnitt 1 106 kronor till 28 791. I region Stockholm ökade medellönen med 3 548 kronor upp till 32 358.
Ambulanssjukvårdare är också den grupp där medellönen ökat mest sedan 2016.
Tomas Buxbaum, ambulanssjukvårdare, Kommunals huvudskyddsombud och arbetstagarrepresentant i Aisabs styrelse, är förvånad över att lönerna ökat så mycket.
– Men det är ju bra om det har blivit rejäla löneökningar. Jag tycker ändå att vi ligger lågt, men om man jämför med andra yrkesgrupper är det ju inte så.
Kan Kommunal ta åt sig något av äran för detta eller är det en ensidig arbetsgivarsatsning?
– Nej, men Kommunal har ju förhandlat om lönerna för ledningsenheterna så det är inget som bara blivit, säger Tomas Buxbaum.
Enligt Aisabs HR-chef Maria Axelsson är en annan orsak till de kraftigt ökade medellönerna att det råder brist på ambulanssjukvårdare.