Han möter misstänkt coronasjuka
Den erfarne ambulanssjukvårdaren Tommy Eriksson i Stockholm är en av många kommunalare som just nu jobbar med det nya coronavirusets konsekvenser.
– Jag känner ingen oro för egen del. Alla som gör det här jobbet har gått in i det frivilligt, säger han.
I Stockholm kör just nu fyra ambulanser från Samariten Ambulans AB och testar patienter för coronaviruset. Kommunalarbetaren talar med ambulanssjukvårdaren och skyddsombudet Tommy Eriksson på slutet av en arbetsdag som har varat sedan nio på morgonen och inte är slut förrän efter klockan åtta på kvällen.
Fyra ambulanser med sammanlagt sex sjuksköterskor och två ambulanssjukvårdare har kört så gott som nonstop.
– Vi i vår bil har tagit 21 prover i dag. Jag har jobbat som ambulanssjukvårdare i snart 40 år och har aldrig gjort något sådant här tidigare, säger han.
Arbetet i Stockholm går till så att ambulanspersonalen får remisser från infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och sedan åker ut till de misstänkt smittade. Väl på plats tar man blodprov och gör en så kallad nasofarisk kontroll. Den går till så att en sticka sticks in cirka 10 centimeter in i patientens näsa.
– Hela provtagningen tar cirka fem–tio minuter. Det är inget latmaskjobb, vi håller på hela tiden.
Han säger att provtagningen i näsan inte gör ont, men att det kan kittla och att patienter som har lätt för näsblod kan börja blöda lite.
Jag och frugan diskuterade det. Men det är lika stor risk att få smitta på sig om man går in på ett varuhus vid en lönehelg.
Hur mår patienterna?
– Vi har faktiskt inte mött så mycket oro. De flesta är tacksamma för att de inte behöver åka in till sjukhuset.
Tommy Eriksson säger också att han inte är orolig för egen del.
– Jag och frugan diskuterade det. Men det är lika stor risk att få smitta på sig om man går in på ett varuhus vid en lönehelg.
Han och alla andra i ”coronabilarna” har full skyddsutrustning på sig och för specialuppdraget har de fått en halv dags extra utbildning.
Hittills vet han inte om någon av dem han har besökt har testat positivt, provsvaren blir klara på sjukhuset.
– Men skulle det bli så omfattas ju också vi i ambulanserna av smittspårning.
Också i Göteborg arbetar ambulanspersonal med den här typen av provtagning, men där är det en infektionssjuksköterska och en ambulanssjuksköterska som åker ut.
Undersköterskor och sjukhusstädare på infektionskliniker runt om i landet är exempel på andra kommunalare som arbetar med misstänkta eller konstaterade coronapatienter.