– Vi har en välfärdskris runt om i Sverige, där kommuner och regioner drar ner på samhällsservice för att spara pengar, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, enligt ett pressmeddelande.

V kräver minst 10 miljarder kronor i en extrabudget för att lösa krisen. Partiet kallade till en pressträff där man hotade med att annars gå ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna i ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagen. 

Sedan gick Moderaterna ut med liknande krav, fast man vill också lägga mer pengar på rättsväsendet i en extrabudget. Partiet vill öka resurserna till välfärden och rättsväsendet med sammanlagt  5,6 miljarder extra jämfört med årets budget.

KA och flera andra medier har under hösten rapporterat om den ekonomiska krisen i många kommuner och regioner. KA berättade strax före jul att sex av tio kommuner sparade på den nämnd som ansvarar för äldreomsorgen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) bemötte utspelen på en ytterligare en pressträff och hänvisade till vårpropositionen senare i vår.

– Vi återkommer med besked när vi är klara med diskussionerna med våra samarbetspartier C, L och MP, sade Magdalena Andersson enligt nyhetsbyrån TT.

Kristdemokraterna har för tillfället inga kommentarer till de andra oppositionspartiernas förslag, säger KD:s presschef Per Gudmundson till KA.

– Men rent generellt kan vi säga att vi gärna ser att det skjuts till mer pengar till kommuner och regioner, säger Per Gudmundson.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt anser att det är bråttom med att skjuta till pengar.

– I höstbudgeten prioriterade regeringen de redan rika genom att ta bort värnskatten. Ni vill vi få Magdalena Andersson att ta ansvar. Nedskärningarna får stora konsekvenser för vanligt folk.