Så sparar kommunerna på äldreomsorgen
Färre vikarier och minskad grundbemanning. Här är sju exempel på hur kommunernas besparingar på äldreomsorgen slår ute i verkligheten.
Trelleborg: Vikarier sätts sällan in
Johanna Andersson Kommunal i Trelleborg Trelleborgs kommun har beslut på besparingar på 50 miljoner kronor. Det sätts ofta inte in vikarier vid frånvaro och personalen får scheman med så korta pass som fyra timmar.
”Personalen mår inte bra, varken psykiskt eller fysiskt. Det är mer påfrestande i och med att det är så strikt med vikarietillsättning”, säger Johanna Andersson, huvudskyddsombud för Kommunal i Trelleborg.
Vännäs: Färre personal på särskilda boenden
Åsa Jansson Lindberg Kommunal i Vännäs Nämnden måste anpassa sin verksamhet till befintlig ram, skriver Vännäs kommun i sin budget. Det innebär minskad personaltäthet på särskilda boenden.
”Det blir svårare att hinna med sådant som rapportering, risken för tillbud och avvikelser ökar. Det kommer att vara färre personal runt varje brukare”, säger Kommunals sektionsordförande Åsa Jansson Lindberg.
(Texten fortsätter nedan)
Karlstad: Färre personer i nattpatrullen
Margaretha Styffe Kommunal i Karlstad Budgeten har i flera år varit för liten. Det har gjorts besparingar i år och mer väntar nästa år. Nattpatrullen har minskats från två personer per bil till en i vissa fall.
”Tryggheten att vara två försvinner, och kommer jag till någon och det har hänt något måste jag börja ringa runt och få hjälp”, säger Margaretha Styffe, ordförande för Kommunal i Karlstad.
Av besparingsskäl ska även tre boenden läggas ut på entreprenad.
Hörby: Nya besparingar väntar 2020
Maria Olsson jobbar på Bokegården i Hörby Hörby har genomfört ett stort sparpaket under 2019. Bland annat har kommunen dragit ner personal på flera särskilda boenden. Fler besparingar ska göras 2020.
På Bokegården, där Maria Olsson jobbar, ska nattpersonalen bli färre.
”Just nu är det alldeles för lite personal och för mycket att göra. Själva morgonarbetet pågår till halv elva-elva, och det är lite sent kan jag tycka att inte komma upp förrän halv elva. Därefter försöker man om man har tid få i sig en kopp kaffe, men ibland hinner man inte ens det. Sen ska det tvättas, ges mediciner, man ska lägga de som gått upp tidigt för att vila, man ska ta upp dem som gått och lagt sig igen. Sen är det lunch, och här är det ganska många gamla och sjuka som behöver hjälp. Vår chef vill att vi har aktiviteter på eftermiddagen, så då är det något sådant man måste hjälpa till med. Det är mycket upp och ner i sängen och byten av blöjor och toalettbesök. Det går i ett. Många kräver dubbelbemanning. Och många kolleger är inte delegerade, det innebär att det blir ännu mer för de som är det”, säger Maria Olsson.
Trollhättan: Måste spara 40 miljoner
Fredrik Rydell Kommunal i Lilla Edet-Trollhättan Omsorgsförvaltningen i Trollhättans stad behöver sänka kostnaderna med omkring 40 miljoner kronor.
”Det är framför allt avsaknaden av vikarier som märks. Man blir ‛nollade‛ som det heter, när någon är borta”, berättar Fredrik Rydell, ordförande i sektion Lilla Edet-Trollhättan.
Detta har inneburit mycket övertid för ordinarie personal och sjuktalen stiger.
Ludvika: Saknar pengar för 28 årsarbetare
Camilla Lönnqvist Kommunal i Ludvika I Ludvika saknades pengar motsvarande 28 årsarbetare i budget för 2019 – samtidigt som det inte var möjligt att minska personalen i den omfattningen. Mer restriktivt med vikarier och lediga tjänster har inte tillsatts. Enligt riskbedömningar kan patientsäkerheten påverkas.
”Det känns som att personalen i dag springer fortare och fortare. Man tillsätter inte vikarier på hela skiften, man har blivit snålare med att bevilja semester. Ekonomin är väldigt ansträngd men man kan inte skära så mycket mer, säger Camilla Lönnqvist, facklig företrädare i Ludvika.
Timrå: Sänkt bemanning på särskilda boenden
Ing-Mari Jonsson jobbar på särskilt boende i Timrå 2017 togs beslut i Timrå kommun om att dra ner bemanningen på särskilda boenden dagtid, vilket nu är genomfört. Fler besparingar behövs nästa år trots att man höjer skatten. På undersköterskan Ing-Mari Jonssons avdelning på ett särskilt boende drogs en 25-procentig tjänst ner förra året.
”Jag har jobbat 38 år i äldreomsorgen och arbetsglädjen är borta. Förut kunde man ibland åka på utflykt, nu kommer vi ingenstans. Nu är det bara förvaring, om jag ska vara hård”, säger hon.