Det lackar mot jul och för några innebär det julbord med jobbet. Att bjudas på julmat har varit något som arbetstagare förväntar sig som ett tack från arbetsgivaren vid årets slut. Det har gällt både arbetare och tjänstemän.

I dag är det dock inte längre lika självklart. Men många tjänstemän bjuds fortfarande på julbord av sin arbetsgivare. 

För andra, många av dem arbetare, är det ett minne blott att få uppskattning av arbetsgivaren på detta sätt. Undersköterskan Angela Wallin beskriver sin verklighet i en debattartikel i KA där både julbord och julklapp lyser med sin frånvaro eftersom det måste sparas 600 miljoner på hennes arbetsplats Universitetssjukhuset i Örebro.

Hon beskriver personalens slit, att de älskar sitt jobb men hur de samtidigt har tvingats vänja sig vid indragna förmåner.

Den verklighet Angela Wallin berättar om är hon dessvärre inte ensam om. I hela landet vittnar kommunalare om hur deras arbetsvardag, som redan är tuff nu, påverkas av ytterligare besparingar.

När kommunerna får det svårare att få ihop sina budgetar märks det hos kommunalarna. På förskolorna där pepparkakorna dras in och i skolkök och sjukhuskök. På Angelas egen arbetsplats får de som arbetar i köket exempelvis inte längre baka sockerkaka en gång i veckan till patienterna. Det kostar för mycket. I skolorna råder vikariestopp.

Det stora besparingsspöket drar nu fram genom kommunerna och lämnar de anställda bakom sig med ännu tuffare arbetsvillkor. Minst 6 av 10 kommuner gör besparingar på den nämnd som ansvarar för äldreomsorgen. ”Det är ju vård, skola och omsorg som står för 70–80 procent av kommunens kostnader, så när kommunerna får en sämre ekonomi finns det ingen annanstans att ta pengarna från”, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR (tidigare SKL). 

Kommunalarna märker av de tuffare tiderna. ”Jag anser inte att man kan bromsa i en uppförsbacke. Det är där vi är nu”, säger Marie Lund, ett av Kommunals arbetsplatsombud i hemtjänsten i Vänersborg.

Hur ser det ut på din arbetsplats? Drabbas ni av besparingar? Hör gärna av dig och berätta hur det ser ut hos dig.