Iskallt uppdrag i Skövde
Is, gräs och lite plast är idrottsplatsarbetarnas vardag i Skövde. De ser till att hallar och planer är i gott skick så att kommuninvånarna kan träna, spela och titta på matcher.
Fotbollsplanernas gräs gnistrar mot den klara hösthimlen. Vinden har börjat bli kylig, men solen värmer fortfarande.
– Det här är den bästa tiden. När man kommer hit i soluppgången och ser ut över planerna. Det är underbart, säger Robin Hult.
Han är nyast på jobbet, började i juni. På Billingehov arbetar åtta personer. De blev två till när den nya ishockeyarenan stod färdig.
Claes-Göran Berg har varit anställd som idrottsplatsarbetare i snart sex år. Han jobbade tidigare för hockeylaget Skövde IK som materialförvaltare och på kansliet innan en omorganisation gjorde att han blev av med jobbet.
Samma dag kom några från Skövde kommun och frågade om han ville ha jobb. Nu jobbar han med hockey och is fast på den andra sidan.
– Jag lever med hockey, säger han.
När KA kommer till Billingehov lagom till frukostfikat har Claes-Göran och Robin redan städat inne i A-hallen efter helgens lokala kval till TV-pucken: burkar, godispapper och snusprillor.
Efter frukosten är det dags för isvård. Vi går till B-hallen där Robin tar fram ismaskinen. En putsning tar cirka åtta minuter. Luften i hallen är torr och kall, cirka nio grader.
Billingehov har tre hallar varav den tredje, C-hallen för barn och ungdomar, byggs om just nu. När det nya kylsystemet med ammoniak skulle installeras förra året skedde ett läckage. De anställda fick ögon som sved, huvudvärk och munsår. Det tog månader innan det åtgärdades.
– Skyddsombudet fick ta det till facket högre upp. En ombudsman fick gå in och säga: nu fixar ni det här annars stänger vi ned arbetet, säger Claes-Göran Berg.
Problemet är fortfarande inte löst. När kylsystemet luftas kan de känna lukten och få tillbaka vissa symtom.
Claes-Göran Berg
Ålder: Snart 54.
Yrke: Idrottsplatsarbetare och arbetsplatsombud för Kommunal på Billingehov.
Bor: Skövde.
Fritidsintresse: Förutom min son är det hockey.
Robin Hult
Ålder: 27 år.
Yrke: Idrottsplatsarbetare på Billingehov.
Bor: Skövde.
Fritidsintressen: Idrott, särskilt hockey, men spelar också fotboll i ett division 6-lag.
Claes-Göran tycker att lönen kunde vara lite bättre. I Skövde ligger snittet för vaktmästare på drygt 25 000 (SCB 2017) och snittet i Sverige på drygt 25 600.
– Skolvaktmästare tjänar ju mer till exempel, säger Claes-Göran.
Och så skulle han gärna ha ett vanligt 40-timmarsschema som inte innebär så mycket obekväm tid. Annars är det mesta med jobbet positivt. De har stor frihet att själva bestämma hur jobbet ska läggas upp. De har ingen överordnad som hela tiden bevakar dem.
Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att man får vara ute och röra på sig. Man lär sig något varje dag, säger Robin.
– Att man får jobba med sitt intresse, säger Claes-Göran.
Efter att ismaskinen har gjort sitt är det dags för den laserstyrda kantfräsroboten att göra entré. Den slipar till kanterna utmed sargen, men i dag vill den inte. Efter ungefär en meter stannar den bara.
– Det får bli ett fall för Roger, säger Claes-Göran och syftar på en kollega som oftast kallas in när någon maskin krånglar.
De anställda på Billingehov har hand om runt 17 planer i centrala Skövde. De flesta är fotbollsplaner, men det finns också en för softball och en för baseball. Alla utom tre är gräsplaner.
– Det är roligare med gräs. Det är ett levande material. Det är ganska mycket jobb med konstgräs. Det ska harvas och borstas, men man behöver inte krita den, säger Robin.
Konstgräsplanen i stadsdelen Södermalm ska få ny matta. När vi åker dit för att kolla hur arbetet går är det redan färdigt. Vi kör tillbaka till Billingehov.
Resten av måndagen ska ägnas åt att städa färdigt läktarna. Claes-Göran slutar klockan 14 och Robin 15. Robin ska också hinna med att köra av isen i en av hallarna, på kvällen är det konståkningsträning. Han ska också köra så kallad kritmoppe och fylla i linjerna på isbanan.
En dag med Claes-Göran och Robin
06.30: Arbetsdagen börjar. Låser upp dörrarna.
07.00: Städning. Claes-Göran och Robin städar A-hallen efter helgens lokala kval till TV-pucken. ”Det kan vara ganska grisigt.”
09.00: Frukostrast. De anställda tar fram bröd och yoghurt och Claes-Göran sätter på kaffebryggaren.
09.30: Isvård. Isen i B-hallen slipas.
12.00: Lunch.
13.00: Städning. Läktarna städas färdigt och isen får en sista omgång inför konst-åkningsträningen på kvällen.
14.00: Hemgång. Claes-Göran slutar 14 och Robin 15.