”Det känns som ett dråpslag”
Efter varslet av 350 undersköterskor på Karolinska tidigare i november har Kommunal nu haft möten med över 300 medlemmar på de två sjukhusen. Tidigast i början på nästa år ska ledningen meddela varifrån tjänsterna ska tas.
På torsdagskvällen hade Kommunal möte med nattpersonalen på Karolinska i Solna och Huddinge. Sammanlagt har de nu träffat över 300 medlemmar på de två sjukhusen.
Och ingen begriper varifrån de 350 tjänsterna ska tas.
Under årets första åtta månader hade Karolinska övertid motsvarande 520 helårsanställda inom Kommunals avtalsområde.
Och ingen avmattning syns i nuläget, enligt Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på Kommunal.
– Ingen medlem som vi talat med upplever att det finns överkapacitet där de arbetar. Matematiken går inte ihop. Men jag har bara läst gymnasiematte, det kanske krävs en högre nivå för att få ihop det här, säger hon.
Det var den 6 november som Karolinska varslade 600 anställda, 250 läkare och 350 undersköterskor.
Orsaken är enligt sjukhusledningen att personalkostnaderna har gått upp samtidigt som vårdproduktionen gått ned, sedan sjukhuset fått ett smalare uppdrag och ska fokusera på mer specialiserad vård.
Enligt Catharina Häggbom kommer information om varifrån tjänsterna ska tas tidigast i januari.
– Då har arbetsgivaren för avsikt att meddela var de anser att det finns för många undersköterskor. Så om det blir uppsägningar kommer de först lagom till sommaren, vilket ju inte är så begåvat, säger hon.
Hur var stämningen bland medlemmarna på mötet?
– Alltifrån oro för egen del till hur det blir på arbetsplatsen när så många försvinner. Det känns som ett dråpslag. Själv är jag förbannad och förtvivlad. Det är en sorg att inte kunna känna stolthet över sin arbetsplats, även om man fortfarande känner stolthet över det arbete man gör.
Parallellt med varslen har nu ännu en omorganisation satt igång på Karolinska.
Enligt Catharina Häggbom bidrar det ytterligare till att medlemmarna inte får någon arbetsro.
– Det här sjukhuset håller på med omorganisationer hela tiden. Det är en ständigt pågående process. Visst måste vården utvecklas, men vore skönt med lite stabilitet, säger hon.
Samtidigt som Catharina Häggbom är kritisk mot sjukhusledningen betonar hon att problemet är större än så, att ekonomin grundar sig i beslut av politikerna.
– Karolinska får inte mer pengar och då måste man göra något åt det, vi kan inte ha ett budgetöverdrag på 1,6 miljarder. Det är en medveten strategi från partierna som styrt regionen i 13 år, de har gynnat privata vårdgivare på bekostnad av den egna verksamheten, säger hon.
Artikeln är tidigare publicerad av Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.