Personalen inom LSS-verksamheten i Säffle har sedan 1990-talet ett lokalt avtal som ger dem som jobbar jour mer betalt än det centralt förhandlade avtalet, bilaga J. Av ekonomiska skäl vill kommunen vill nu förhandla om villkoren, vilket KA berättat om.

Med nuvarande avtalet, kombinationsavtalet, får de betalt enligt principen 70–30, viket innebär att om de jobbar tio timmar får de betalt sju. De får ob-ersättning för alla arbetade timmar.

Avtalet enligt bilaga J ger bara betalt för 50 procent av tiden.

För att uppmärksamma vilken försämring det skulle bli om kombinationsavtalet försvann, genomförde personalen en protest natten till måndagen den 14 oktober. Protesten innebar att personal sov på Kanaltorget vid kommunhuset.

– Det var många som kom. Vi räknade att det var 250–300 personer. Vi var överväldigade. En vanlig söndag i Säffle brukar det vara helt dött, säger Anna Svensson, undersköterska och facklig företrädare för Kommunal i Säffle.

De kände stort stöd från vanliga Säfflebor och företagare. Flera företag hade valt att sponsra protesten.

– Vi fick ett tält, så vi hade tak över huvudet och frallor och kaffebröd. Det känns verkligen som att vi har ett stöd, säger Anna Svensson.

Det var regnigt och blåsigt, men 37 personer deltog i sovprotesten hela natten.

– Vi var ju framför stadshuset, men på morgonen så gick inte en enda på kommunen den vägen. De tog bakvägen i stället. Lokal-tv och tidningar försökte få en kommentar men det var ingen som ville prata. Det är riktigt dåligt, säger Anna Svensson.

Det är inte första gången personalen protesterar. Tidigare har de demonstrerat och samlat in namnlistor och haft möten med politiker och tjänstemän.

Förhandlingen mellan arbetsgivaren och Kommunal pågår fortfarande. Nästa möte kommer att ske i slutet av oktober. Anna Svensson har känner ingen större optimism.

– Vi har mycket stöd från allmänheten, men det känns inte jättepositivt. De vill inte ha något lokalt avtal, säger hon.

Om resultatet blir att bilaga J ska gälla kommer det innebära en lönesänkning för Anna Svensson och hennes kolleger.

– Det skulle påverka mig mycket. Om man inte orkar jobba mer, men det tror jag inte att så många gör. Risken finns att många byter jobb. Om arbetsgivaren inte tycker att jag är värd att få lön för de timmar jag jobbar så kanske jag börjar i äldreomsorgen. Där får man i alla fall betalt för de timmar man jobbar.