När politikerna fattade beslut om att höja pensionsåldern till 66 (det sker 2023), var kritiken från fackligt håll hård. Kommunal påpekade att många medlemmar inte ens orkar jobba till dagens pensionsålder 65.

Politikerna i pensionsgruppen utlovade ett undantag för de som jobbat länge och haft låg lön. Det innebär att de som har jobbat i minst 44 år med en viss inkomst, kan få garantipension ett år tidigare. Men som KA kunde avslöja i veckan, hjälper det knappast kommunalarna

66 är den nya pensionsåldern

Undantaget är utformat så att väldigt få omfattas. Dessutom varnar Pensionsmyndigheten för att använda sig av det, eftersom den som går tidigare i pension får en lägre inkomstpension livet ut. 

– Jag har svårt att se att det skulle vägas upp av den garantipension de får i form av några hundralappar ett år tidigare, sade Kent Larsson enhetschef på Pensionsmyndigheten.

På Pensionsmyndigheten tycker man att det vore en bättre lösning att de som inte klarar att jobba längre ska kunna få ersättning från sjukförsäkringen.

När undantaget presenterades prisades det av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som menade att det skulle gynna lågavlönade arbetare som kommunalare. Men Kommunals Tobias Baudin säger att han aldrig uppfattade förslaget som någon räddning för Kommunals medlemmar.

– Det är såklart bra om de som tvingas sluta tidigare kan få garantipension ett år tidigare. Men jag håller med Pensionsmyndigheten om att man inte ska behöva ta ut sin pension tidigt, för då blir den väldigt låg. 

Välfärdsarbetarna borde få kunna klara sig på sin egen pension utan att behöva söka bidrag.

Tobias Baudin

Tobias Baudins huvudkritik är att det finns för lite pengar i pensionssystemet, inbetalningarna till pensionerna måste öka. En central fråga är också att det i dag är så svårt att få sjukersättning (tidigare kallat förtidspension).

–  Vi har de hårdaste reglerna för sjukersättning av alla OECD-länder. Det är horribelt och här har politikerna inte gjort någonting.

Enligt Baudin driver Kommunal stenhårt att sjukförsäkringen måste förbättras.

Men varför ska de som jobbar i tunga yrken acceptera att bli sjukskrivna i slutet av yrkeslivet i stället för att få pension, kan man inte tänka sig att vissa yrkesgrupper skulle få pension tidigare i stället?

– Problemet är att då pratar vi om ett helt nytt pensionssystem. Jag tror det smartaste och kortsiktigast bästa man kan göra är att förändra regelverket så att fler kan få förtidspension och förlänga hur länge man kan få det. Det är inget skämmigt om man jobbat som undersköterska och vid 65 inte orkar mer och kan få förtidspension de sista åren.

Kent Larsson, Pensionsmyndigheten.

”Riskerar bli en kvinno­fälla”

Nyheter

Tobias Baudin säger att man på Kommunal är less på löften från Socialdemokraterna om bättre pensioner och att man vill satsa på välfärden. Facket vill se resultat.

–  De som jobbat nästan hela sitt liv och sett till att andra har en bra välfärd, med barnomsorg och vård, när de själva blir gamla ska de leva på garantipension och bostadstillägg? Det är ett horribelt system. Välfärdsarbetarna borde få kunna klara sig på sin egen pension utan att behöva söka bidrag.