Artificiell intelligens, AI, kommer mer och mer komma in i våra arbetsliv, men vad är egentligen AI och hur kommer våra jobb att påverkas? Kommunalarbetaren och Dagens Arbete arrangerade tillsammans med Institutet för framtidsstudier ett seminarium: ”Framtidsdagen – om artificiell intelligens, beslutsfattande och arbetsliv”, för att få svar på några av frågorna.

De som deltog bland föreläsarna var bland annat forskare, fackförbund, arbetsgivare och beslutsfattare.

Kommunals tidigare samhällspolitiska chef Maja Fjaestad, som nu är statssekreterare hos Lena Hallengren, pratade till exempel om makt och varför hon är cyberfeminist. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman pratade visionärt om ett digitalt folkhem.

Trots att Sverige har kommit långt när det gäller att använda digitala plattformar och tjänster finns det fortfarande dålig och bra digitalisering, menade Ygeman.

– För 10–15 år sedan jobbade de anställda i hemtjänsten i självstyrande enheter och kunde själva prioritera sin tid. Med de digitala verktygen som styr hemtjänsten i de flesta kommuner i landet har man fått en ny yrkeskategori, nämligen biståndsbedömare som bestämmer vilket behov som finns. Vi har fått utförare i hemtjänsten som får veta att hemma hos Fru Bengtsson ska man vara i 13,5 minut. Där får man lämna av en mikrolåda och städa vardagsrummet, men du får inte putsa fönster. Man har gjort yrket mer stressigt och mindre attraktivt. Klart negativ effekt av digitaliseringen.

Ygeman tog också upp att det finns andra digitala verktyg inom äldreomsorgen som fungerar bra, till exempel nattkameror, gps-larm och digitala lås.

Tekniken är ganska dyr och undersköterskorna billiga. Om priset går ner så ska jag se till att det blir ganska mycket dyrare att anställa undersköterskor i framtiden.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal

Seminariet rundades av med en paneldiskussion mellan Kommunals ordförande Tobias Baudin, IF Metalls ordförande Marie Nilsson, vd för Industriarbetsgivarna Per Hidesten och SKL:s sektionschef Caroline Olsson.

Alla fyra var rörande överens om att digitalisering, tekniska hjälpmedel och AI behövs, men det måste användas på rätt sätt.

– Det spelar ingen roll vad vi på Kommunal tycker. Digitaliseringen kommer, men vi ska göra det på rätt sätt och med den svenska modellen. Det är vi, fack och arbetsgivare, som tillsammans ska fixa det.

SKL:s Caroline Olsson sa att tekniska lösningar behövs för att klara välfärden.

– Vi har en jätteutmaning när det gäller ekonomi och kompetensförsörjning. Det finns ett stort tryck på digitala välfärdstjänster. Det måste göras på ett bra sätt. Det är patienten och brukaren som kommer få en större makt. Samtidigt gäller det att rusta våra medarbetare så att de kan möta det.

Tobias Baudin menade att välfärdsjobbet måste få samma skjuts in i tekniken som industrin.

– Att vi har så pass lite välfärdsteknik i Sverige är frustrerande för mig. Industrin har varit föregångare. Mycket av den dåliga arbetsmiljön har industrin robotiserat bort.

Baudin tror att det kommer bli mer attraktivt att arbeta inom äldreomsorgen om man inför mer tekniska hjälpmedel som intelligenta duschar och japanska toaletter där den äldre klarar sin hygien mer självständigt.

– Jag tror att det kommer nu, inte minst på grund av den kompetensförsörjningsbehoven som SKL nämner. Tekniken är ganska dyr och undersköterskorna billiga. Om priset går ner så sa ska jag se till att det blir ganska mycket dyrare att anställa undersköterskor i framtiden.