Många kommunalare vittnade om hur de utsatts för sexuella trakasserier på arbetet under Metoo-uppropet hösten 2017. En yrkesgrupp som är extra utsatt är personliga assistenter och många berättade att de mötts av nonchalans från chefer och arbetsgivare när de berättat om kränkningarna.

Chefer menar att de inte kan detaljstyra brukares eller anhörigas liv, men det tycker Emma Linell, som startade upproret, är fel.

– Den mentaliteten skapar en enorm utsatthet hos yrkesgruppen, och det måste förändras, sade hon till KA.  

I morgon fredag väntas FN:s organisation för arbetslivsfrågor, ILO,  anta en konvention om sexuella trakasserier i arbetslivet och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Svenska Dagbladet att det behöver göras förbättringar även Sverige.

– Med dagens arbetsmiljöregler måste exempelvis arbetsgivaren utreda om en kollega utsätter en annan kollega för sexuella trakasserier. Men i en del yrken är personen inte anställd. Det kan vara en kund, gäst eller brukare. I de fallen är arbetsgivaren inte tvungen att utreda och åtgärda. Detta är en fråga jag vill se över och åtgärda.

KA har sökt arbetsmarknadsministern för en kommentar om hur regeringen vill skärpa lagstiftningen, men hennes pressekreterare säger att det i dagsläget inte finns någon tidsplan och att regeringen återkommer i frågan.