Enligt Arbetsmiljöverkets siffror har 14 procent av de personliga assistenterna utsatts för sexuella trakasserier på jobbet. Ändå har bara 17 personliga assistenter skrivit under metoo-uppropet #hjälpaintestjälpa. Emma Lindell som startat uppropet berättar att det är många fler som hört av sig, men som inte vågat skriva under ens med sitt förnamn.

– Många är rädda för att skriva under. Vi har också fått till oss att ett bolag hotat sina anställda med att de blir av med sin anställning om de skriver under ett metoo-upprop utifrån sin yrkesroll. Tystnadskulturen är väldigt stark. Få vågar ens kontakta facket om de utsätts för sexuella trakasserier, av rädsla att förlora jobbet.

LÄS OCKSÅ: Assistenter i upprop: Det är nog nu!

Att ett bolag ska ha hotat anställda med avskedning om de skriver under metoo-uppropet är en uppgift som Kommunals ombudsman Margaretha Johansson reagerar starkt på.

– Det är under all kritik, som arbetsgivare har du ett ansvar att ta tag i de här frågorna. Att försöka tysta sina anställda är helt oacceptabelt, säger Margaretha Johansson.

Personliga assistenter är den yrkesgrupp där det finns flest anmälningar om arbetssjukdomar orsakade av sexuellt ofredande, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Som Ekot rapporterat om har 43 anmälningar gjorts av personliga assistenter de senaste fem åren medan andra yrkesgrupper bara har några få anmälningar.

Att just personliga assistenter är så utsatta för sexuellt ofredande på jobbet menar Emma Lindell beror på flera orsaker, där de otrygga anställningarna är en del i problemet.

– Vi arbetar ensamma och vår arbetsplats är brukarens hem. Om brukaren inte är nöjd har vi två veckors uppsägningstid. För många är jobbet som personlig assistent det första jobbet efter gymnasiet, och det kan vara svårt att säga nej om du inte vet vad som gäller, säger Emma Lindell.

LÄS OCKSÅ: Här är vittnesmålen i #metoo

Kommunals ombudsman Margaretha Johansson berättar att facket får in få anmälningar om sexuella trakasserier från personliga assistenter. Och av de som hör av sig är det få som vill berätta om var de arbetar och få som vill gå vidare med fallet.

– Tyvärr är det inte många som vill driva fallet vidare. Men jag vill verkligen uppmana alla personliga assistenter som utsätts att höra av sig till facket, vi driver de här fallen stenhårt så fort vi får dem till oss, säger Margaretha Johansson.

På frågan om Kommunal gjort tillräckligt för att motverka sextrakasserier mot personliga assistenter är Margaretha Johansson delvis självkritisk.

– Personliga assistenter är en grupp som är svår att nå. Många är inte med i facket. Men det är klart att vi kan göra mer för att nå ut. Jag hoppas att fler ska ta hjälp av oss när de utsätts för sexuella trakasserier. Och ju fler vi kan hjälpa, desto svårare blir det för arbetsgivaren att göra sig av med anställda som lyfter frågan, säger Margaretha Johansson.

Flera av de personliga assistenter som berättat om övergrepp i den slutna gruppen #hjälpaintestjälpa vittnar om nonchalans från chefer och arbetsgivare då de berättar om sexuella trakasserier de utsatts för på jobbet.

Det är något som även Emma Lindell känner igen från sitt yrkesliv.

– Chefer som säger att de inte kan detaljstyra brukares eller anhörigas liv när du berättar om att du utsatts för sexuella trakasserier. Den mentaliteten skapar en enorm utsatthet hos yrkesgruppen, och det måste förändras, säger hon.

Vad hoppas du att uppropet #hjälpaintestjälpa ska leda till?

– Förhoppningsvis kommer det att leda till att assistansföretagen granskar sig själva och börjar hjälpa anställda när de utsatts för sexuella trakasserier. Vi vill att alla arbetsgivare har en offentlig policy på hur de ska hantera sexuella ofredanden. Vi hoppas också att fler personliga assistenter ska våga tänka, var det här verkligen rätt? Att vi inte ska känna skuld när vi utsätts. Och att vi ska kunna organisera oss och våga stötta varandra mer offentligt.