Förbundsstyrelsen svängde om assistenter
Månadslön och tillsvidareanställningar ska vara norm för personliga assistenter. Det beslöt kongressen.
– Många nekas lån och bostad, sa Lotta Malm, avdelning Vänerväst.
Hon berättade att hon arbetat som personlig assistent hos samma brukare i 16 år, men ändå kan förlora jobbet med 14 dagars varsel, eller en månad om brukaren avlider.
Tillsammans med flera andra ombud talade hon för krav på att tillsvidareanställning ska vara norm även för personliga assistenter.
Ombudsman Margaretha Johansson företrädde förbundsstyrelsen:
– Tillsvidareanställning ska vara normen. Det är en viktig och stor yrkesgrupp, över 80 000 arbetar som personliga assistenter. Jag lovar att den här frågan kommer att vara med i avtalsrörelsen, sa Margaretha Johansson.
Därmed svängde förbundsstyrelsen från att ha ansett kraven besvarade utifrån de avtal som finns, parternas agerande gentemot staten och att Kommunal ingår i en expertgrupp inför en utredning som ska göra en översyn av yrket.
I stället ställde sig alltså förbundsstyrelsen bakom kravet på att tillsvidareanställning ska vara norm. Ombuden jublade.
Krav ställdes också på att månadslön ska vara norm för personliga assistenter i två andra motioner.
– Många personliga assistenter går på timlön i dag. Vi måste kriga för att månadslön är norm. Om vi vill få fler personliga assistenter som medlemmar i Kommunal så måste vi börja strida för deras rättigheter, sa Nathalie Björfeldt, Västra Svealand.
Även i denna fråga svängde förbundsstyrelsen från att ha ansett kravet besvarat till att ta ställning för att månadslön ska vara norm även för personliga assistenter.
– Vi har flera arbetsgrupper som ska vara klara till avtalsrörelsen 2020, även denna fråga ska finnas med då, sa ombudsman Margaretha Johansson och möttes av applåder.