Vänsterpartiet: Låt utslitna äldre slippa ta ut pension
De äldre som slitit ut sig på jobbet ska inte behöva ta ut pension. Det menar Vänsterpartiet som nu vill göra det lättare för alla över 61 år att få ersättning från sjukförsäkringen.
Under 1 maj gick Vänsterpartiet ut med ett nytt förslag om pensionen och sjukförsäkringen. De vill att den som fyllt 61 år och drabbas av sjukdom eller skador inte ska få sin arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden som det är i dag. Istället ska alla i den åldern bara bedömas mot det yrke de redan har.
En bussförare mot sitt jobb, en undersköterska på ett äldreboende mot sitt jobb, en barnskötare mot sitt jobb och så vidare.
Vinsten skulle bli att de lättare kan få sjukpenning eller sjukersättning och ha det upp till 67 års ålder. Det skulle betyda att många skulle slippa ta ut tidig pension.
– Det är orealistiskt att den utslitna byggjobbaren eller undersköterskan ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Det är där vi upplever att många kommer i kläm att man måste hålla ut de sista åren fast man egentligen inte orkar, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet till DN.
Partiet tror att det finns möjligheter att få igenom förslaget trots att de inte har en direkt påverkan på regeringsmakten längre.
– Jag tror att det finns stora möjligheter, många inom fackföreningsrörelsen ser det här problemet, säger Jonas Sjöstedt till DN.
Förslaget kommer samtidigt som det fattats beslut om att den lägsta pensionsåldern ska höjas till 64 år.