Lämning på förskolan och tårarna rinner hos mitt lilla barn. Vi vinkar på den speciella vinkstenen som vi gör varje dag, men bilden av barnets ansikte följer mig under min resa till jobbet.

När telefonen ringer tror jag först att något har hänt. I stället är det en barnskötare, en i personalen på mitt barns förskola som berättar att allt är lugnt nu: ”Så fort du hade gått började han baka sandkakor och sedan har han varit glad och lekt med sina kompisar”.

Tacksamheten jag känner över det samtalet, över att personen inte bara kramat och tröstat mitt barn, utan också förstått att jag behövde få höra att allt är bra nu. Klumpen i magen smälter och försvinner, allt för att hon tog sig tid att ringa.

Barnskötare tröstar, nattar och tar hand om våra käraste små. På förskolor i hela landet drar de ett jättelass varje dag. De leker med våra barn och finns där för dem och ger dem närhet och trygghet. Det är ett viktigt jobb, ett av de viktigaste.

De håller ofta utvecklingssamtal, kartlägger och planerar den pedagogiska verksamheten utifrån mål i läroplanen. De tar ett enormt ansvar.

Sida vid sida med barnskötarna arbetar förskollärarna. KA:s granskning visar att det skiljer 11 000 kronor i lön mellan en barnskötare och en förskollärare i Botkyrka utanför Stockholm.

Tabell – löner i förskolan.

Så mycket mer tjänar förskollärarna i din kommun

Löner

Dessutom ser löneskillnaderna mellan grupperna väldigt olika ut i landet. Minst är skillnaden i Hallsberg, där det endast skiljer 1  900 kronor mellan de båda yrkesgrupperna.

Förklaringarna till att det ser ut så är flera. I Hallsberg har många barnskötare jobbat väldigt länge vilket är en förklaring till att lönerna ligger högre. Samtidigt ligger förskollärarnas löner lågt. Men det kan knappast vara rimligt att skillnaderna i lön är så stora mellan olika kommuner. Det kan inte vara rimligt att behöva överväga att flytta för att få upp sin lön. Det är inte en hållbar lösning då barnskötare behövs i hela landet.

KA:s siffror visar också att gapet växer mellan de två yrkesgrupperna. Nu måste det bli förändring. Barnskötarnas arbete måste värderas högre i hela landet. De måste få uppskattning inte bara i ord, utan också i lön, för utan barnskötare blir det svårt att bedriva förskoleverksamhet i världsklass.

Utan barnskötare blir det färre kramar, färre samtal till oroliga föräldrar och färre sagostunder. Barnskötarna betyder mycket också för hela familjers trygghet. De är ett viktigt fundament i samhället och det måste avspegla sig också i deras lön.