För några veckor sedan skrev KA att Kommunal i Karlshamn sagt upp ett lokalt avtal inom omsorgen som gav personalen rätt att önska sysselsättningsgrad. Anledningen var att man ansåg att arbetsgivaren missbrukade rätten att ändra i personalens scheman, så att fast anställd personal kände sig som timvikarier.

Men efter det publicerades en debattartikel i Sydöstran där ett antal anonyma undersköterskor i hemtjänsten kritiserade Kommunal för att ha sagt upp avtalet. Hemtjänstpersonalen menar att det främst är personalen inom särskilt boende som haft problem med avtalet, men att det tvärtom fungerat bra för dem.

– Det är många som går på deltid och vill göra det. Vissa vill inte jobba heltid och andra kan inte. En heltidsarbetare har 19 arbetspass och blandar kvällsjobb och morgonjobb. Men får inte sin vila på lediga dagar ens för att man är så slutkörd, säger en av undersköterskorna i hemtjänsten, som vill vara anonym.

Men de som ligger uppe på 100 eller 90 procent och vill reducera ner kommer nu inte få göra det.

Anonym undersköterska

Karlshamn är liksom andra kommuner på väg mot heltid som norm, som enligt det centrala avtalet mellan arbetsgivarna i SKL och Kommunal bör vara infört senast 2021. Undersköterskan i hemtjänsten är kritisk.

– Det är många som inte vill det. Jag kan tycka att vi har haft det som norm ändå eftersom vi har fått önska sysselsättningsgrad när vi har sökt tjänster. Men de som ligger uppe på 100 eller 90 procent och vill reducera ner kommer nu inte få göra det, säger hon.

Det lokala avtalet har inneburit att personalen har kunnat ”önska om” sin sysselsättningsgrad 1-2 gånger per år. Nu har de fram till den 1 maj på sig att önska om de vill jobba heltid eller deltid, och sedan är det den sysselsättningsgrad som blir. Undersköterskan som KA pratat med har inte bestämt hur hon ska göra, men säger att hon överväger att gå ner permanent i tid för att orka.

Enligt henne står runt 40 personer bakom artikeln med kritik mot Kommunal. Hon säger att beslutet om att riva upp avtalet togs på ett medlemsmöte som bara ett 20-tal personer gick på. Själv är hon inte medlem i Kommunal, men säger att kolleger till henne som är det inte fått information om att det skulle vara ett möte.

Om man vill göra sin röst hörd är det viktigt att man kommer på mötena. Det är demokratin som väljer.

Charlotta Svensson, Kommunal

Ordförande för Kommunals sektion i Karlshamn, Charlotta Svensson, säger dock att de både mejlade ut om mötet till medlemmar och uppmanade arbetsplatsombud att sätta upp lappar på anslagstavlor.

– Vi har kallat till möten där de kunde kommit och röstat om de ville ha kvar det här avtalet eller inte. Om man vill göra sin röst hörd är det viktigt att man kommer på de mötena. Det är demokratin som väljer. Vi har fått väldigt mycket samtal från medlemmar om hur arbetsgivaren har utnyttjat det här avtalet till max, säger Charlotta Svensson.

Hon säger att det stämmer att det främst varit ett problem för personalen på särskilda boenden, men att det också är medlemmar inom hemtjänsten som har hört av sig och berättat samma sak.

Det är ju många medlemmar som säger att de inte orkar arbeta heltid för att arbetsmiljön är så dålig, inte bara i Karlshamn utan i hela landet. Ska ni inte lyssna på de medlemmarna?

– Man får ju titta på vilket heltidsmått man ska ha. Det kan ju vara så att vi anser att heltidsmåttet ska sänkas. Arbetsgivaren har ett jättestort ansvar för att man ska orka jobba heltid. Men heltid som norm ska in. Där har inte Karlshamn kommit så långt, vi ligger en bit efter med det arbetet, säger Charlotta Svensson.

Hon säger att sektionen efter den kritiska debattartikeln håller på att skriva ihop en förklaring till varför de sade upp avtalet.

– Eventuellt kommer vi kalla till ett möte, så får de komma om de vill.