Det lokala avtalet mellan Kommunal och Karlshamns kommun om rätt till heltid tecknades för sju år sedan. Det gav 1200 anställda i omsorgen rätten att själva välja sysselsättningsgrad. Avtalet innebar också att kommunen fick rätt att med kort varsel ändra i personalens scheman och ringa in ordinarie personal när det behövdes, för att på så sätt minska vikariekostnaderna.

Men Kommunal anser att kommunen har använt sig för mycket av det och har därför sagt upp avtalet.

– Kommunen har utnyttjat personalen så mycket att de känner sig som timanställda som aldrig är lediga, säger Charlotta Svensson, ordförande för Kommunal i Karlshamn, till Sveriges Radio Blekinge.

Men kommunen anser inte att man har gjort något fel.

– Det var ju så här vi skulle göra om vi hade ett behov av vikarier. Men jag vill inte ta ifrån Kommunals medlemmar deras upplevelser, säger Torill Skaar Magnusson, chef för omvårdnadsförvaltningen i Karlshamns kommun, till Sveriges Radio Blekinge.

Samtidigt pågår heltidsresan, där Kommunal och arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, centralt har kommit överens om att heltid som norm bör vara införd i alla kommuner senast 2021. Lokalt i Karlshamn har också den politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet lovat att sysselsättningsgraden för alla ska vara 100 procent, senast under den här mandatperioden.