Nattpersonalen i Härjedalen får nu sina nattpass kortade så att de behöver arbeta fler arbetspass för att komma upp i samma lön. Fler och kortare nattpass är något som många kommuner runt om i Sverige infört, och som väckt stora protester bland nattpersonalen.

I förra veckan lämnade 21 arbetsplatser i Söderköpings kommun in 6:6a-anmälningar för att kommunen drivit igenom fler och kortare nattpass utan att lyssna på personalens protester.

Kortade nattpass i Härjedalens kommun införs nu för all nattpersonal. Danne Mackin som är undersköterska och skyddsombud på demensboendet Nymon i Sveg är kritisk till schemaförändringarna.

–Vi har anställningsavtal där det står nattarbetande undersköterskor. Men när nattpassen kortas blir det minst två extra arbetspass på en månad, som ofta läggs på dagtid. Det förstör hela dygnsrytmen för oss som arbetar natt, säger Danne Mackin.

Danne Mackin är också kritisk till att kommunen kallat de nya schemana för ”hälsoschema”. Som KA tidigare rapporterat om har flera kommuner i Sverige kallat det för hälsosamt att korta nattpassen samtidigt som de blir fler. Men enligt Göran Kecklund, professor på Stressforskningsinstitutet, finns det inte något forskningsstöd för att en sådan schemaläggning är mer hälsosam.

– Det viktiga är att göra en riskanalys på varje enskild arbetsplats. Om arbetet är stressigt är det inte bra med för långa pass. Samtidigt är det viktigt med återhämtning mellan passen och då är det inte fördelaktigt med fler nattpass. Det är pest eller kolera, så det bästa vore förstås att korta nattpassen och samtidigt göra en arbetstidsförkortning, sa Göran Kecklund till KA i höstas.

Lars-Gunnar Nordlander (S) är ordförande för socialutskottet i Härjedalens kommun. Han säger till KA att det är olyckligt att kommunen först motiverat schemaförändringarna med att de skulle vara hälsosamma.

– Det kom ut olyckligt, att det kallades hälsoschema. Det handlar om att vi behöver få bort spretigheten i hur scheman läggs i kommunen. Vi har ett trångt ekonomiskt läge i kommunen. Därför behöver vi använda de resurser vi har på ett så effektivt sätt som möjligt och få bort överlappningen i personalens scheman, säger Lars-Gunnar Nordlander (S).

Personalen har protesterat mot schemaförändringarna genom manifestationer, debattartiklar och namninsamlingar som lämnats in till politikerna. Men schemaförändringarna har ändå drivits igenom. Samtidigt pågår förhandlingar mellan facket och kommunen.

Rikard Mattsson som är ordförande för Kommunal i Härjedalen är kritisk till att kommunen driver igenom schemaförändringarna innan förhandlingarna är klara.

–Vi är oeniga om de kortade nattpassen så det är ett märkligt agerande att de genomför förändringen innan förhandlingarna om bemanningshandboken är färdiga. Det stora misstaget som kommunen gör nu är att de inte tar med personalen i förändringsarbetet, säger Rikard Mattsson.

KA har varit i kontakt med flera nattundersköterskor i Härjedalen som uttrycker sin oro för de kortade nattpassen. Men ingen av dem vill medverka med sitt riktiga namn i artikeln. Efter att en undersköterska som protesterat mot fler nattpass i Kungälv nekats jobb i Kungälvs kommun finns en rädsla för repressalier, säger en undersköterska som KA pratat med.

– Vi har ju sett hur det gått för personal som protesterat i andra kommuner. Det är jättehemskt att man ska behöva vara rädd för att uttrycka sin åsikt, det trodde jag aldrig att jag skulle behöva i Sverige, säger hon.

En annan undersköterska som KA pratat med, och som också vill vara anonym, säger att det nya schemat riskerar att göra personalen sjuk av stress när återhämtningen försvinner.

–Jag ligger och grubblar på nätterna om jag ska säga upp mig, gå ner i procent eller bli timvikarie. Det kommer att bli svårt att orka med fler arbetspass, att arbeta heltid som nattarbetare är redan väldigt tufft. Risken är att det kommer att bli fler sjukskrivningar när återhämtningen försvinner, säger undersköterskan.