Som KA rapporterat om ska Luleå kommun spara 370 miljoner fram till 2022. Det är något som skapat stora protester från personal inom välfärden och flera demonstrationer har anordnats. Senast i söndags hölls en demonstration mot sparbudgeten.

Nu har barn- och utbildningsförvaltningen lagt fram ett förslag om att fyra skolor och tre förskolor ska läggas ned i Luleå kommun för att möta sparkraven, rapporterar Norrbottens-Kuriren. De tre förskolorna Karlsviks förskola, Ängesby förskola och Jämtögårdens förskola kan stängas redan till sommaren.

Susanne Thingvall som är barnskötare och skyddsombud för Kommunal på Jämtögårdens förskola berättar att oron hos personal och föräldrar är stor.

– Vi försöker hålla skenet uppe för barnens skull. Men det känns tungt. Det finns en stor oro hos personalen, vi mår inte bra. Jag har jobbat här i 23 år och vi har fina lokaler och en fungerande verksamhet. Vi har en 19 barn och 10 barn på fritids och flera barn på kö, säger Susanne Thingvall.

Skolchef Maarit Enbuske säger till KA att det inte finns någon risk för uppsägningar, utan att besparingarna ska göras på lokalhyror. Totalt påverkas drygt 350 barn, som erbjuds plats på andra skolor och förskolor.

– Luleå kommuns tilläggsbudget beslutades i måndags och det är den som sätter våra ramar. Vi behöver få ner kostnaderna och då spar vi på lokalkostnader genom att gå från mindre till större enheter. Men vi kommer inte att säga upp personal. All personal som vi har i verksamheten kommer att ha kvar sina arbeten, fast på andra förskolor och skolor, säger Maarit Enbuske.

De skolor som enligt förslaget ska stängas är Kyrkbyskolan, Vitåskolan, Klöverträskskolan och Borgmästarskolan. Enligt Maarit Enbuske kan fler skolor och förskolor stängas kommande år för att möta sparkraven i Luleå kommuns budget.

Politikerna har hela tiden sagt att sparbudgeten inte ska påverka personalen, nu gör den ju det ändå?

– Det påverkar ju personalen förstås, men inte på det viset att det blir uppsägningar. Vi väljer att spara på lokalkostnader för att inte behöva skära ner på personal. När Luleå sparade år 2008 och 2009 gjordes uppsägningar inom skola och förskola, och där vill vi inte hamna igen, säger Maarit Enbuske.

Nu ska risk- och konsekvensanalyser göras på de berörda skolorna och förskolorna. Susanne Thingvall säger att ovissheten om vad som kommer hända framöver är tung att bära.

– Det kan ju bli så att personalgruppen splittras upp, det vet vi ingenting om. Allt ska ju gå så snabbt så det känns inte som vi har så stora chanser att påverka beslutet, säger hon.