Som KA tidigare berättat om ska Luleå kommun spara. I förra veckan ställde sig kommunstyrelsen bakom en reviderad budget som innebär att 370 miljoner kronor ska sparas fram till 2022.

Nu planeras en demonstration mot sparbudgeten som kommer att hållas söndag den 24 mars. Henrik Alqvist som är ordförande för Kommunal Luleå är en av dem som kommer att tala på demonstrationen.

–Välfärden behöver mer resurser, inte mindre. När kommunen ska spara så pass mycket finns det såklart en oro för att det ska slå mot våra medlemmar. Men politikerna har ju sagt att det inte ska gå ut över personalen, och vi ska vakta noga så att de håller sitt löfte, säger Henrik Alqvist.

KA har tidigare berättat att Äldrevårdsupproret flera gånger demonstrerat mot sparbudgeten. Äldrevårdsupproret består både av personal och anhöriga som vill se mer resurser till äldreomsorgen.

Söndagens demonstration har namnet ”Gör om, gör rätt” och anordnas inte av Äldrevårdsupproret, men några av initiativtagarna har varit engagerade inom rörelsen.

Äldrevårdsupproret håller demonstration i Luleå.

Vårduppror skapar splittring

Protester i Luleå

Nyheter

Barn- och utbildningsnämnden ska enligt sparförslaget minska sina kostnader med 106 miljoner kronor och socialnämnden med 101 miljoner kronor de närmsta fyra åren. Fredrik Hansson som är socialnämndens ordförande säger till KA att besparingarna ska göras så att personalen inte påverkas.

–Vi ska inte skära i de brukarnära resurserna. Vi ska varken dra ner på personal eller vård- och omsorgsplatser. Istället handlar det om vi behöver göra stora strukturförändringar för att spara på resurserna. I Luleå har vi till exempel många små äldreboenden och vi behöver gå från mindre enheter till större. Vi ska även se om tjänstemannasidan kan spara in på dyra lokalkostnader, säger Fredrik Hansson (S).

Förstår du oron inför sparbudgeten som finns hos många i personalen?

–Jag kan förstå oron. Men jag står fast vid mitt ord att det inte blir aktuellt att dra ner på de brukarnära resurserna och säga upp personal för att spara, säger Fredrik Hansson (S).

På måndag den 25 mars ska kommunfullmäktige besluta om budgeten.