Det var för två veckor sedan som Kommunalarbetaren och Arbetet avslöjade ett omfattande utnyttjande av personal och fusk gentemot kommunerna i hemtjänstföretaget Enklare Vardag, enligt ett flertal källor och dokumentation.

Sedan dess har Järfälla och Upplands Väsby slängt ut företaget efter att ha upptäckt bland annat fusk med tidsregistreringar och otillåtna anhöriganställningar. I Upplands Väsby var det tack vare uppgifter från granskningen, som bevisade att en anställd hade registrerats för arbete på två olika ställen samtidigt under nio tillfällen och på tre ställen vid ett tillfälle.

Enklare Vardag har fortfarande avtal med Stockholm, Sollentuna, Nacka, Lidingö och Solna. Det spelar ingen roll att företaget har påkommits med fusk och stora brister i två andra kommuner – för att en kommun ska kunna häva avtalet krävs det att de har gjort sig skyldiga till avtalsbrott i just den kommunen.

– Vi följer det här och har kontakt med våra kolleger i de olika kommunerna och har skärpta uppföljningar nu. Men vi har inte hittat någonting och då fortsätter vi vårt samarbete med Enklare Vardag. Kunderna är nöjda och vi har inga klagomål. Men självklart är vi uppmärksamma, säger Elisabet Sundelin, förvaltningschef för omvårdnadsförvaltningen i Solna.

Att ni inte har hittat något betyder ju inte att det inte har hänt. Känner ni inte att nu måste vi vända på varenda sten här?

– Ja och vi har en process nu med skärpt uppföljning. Vi tar det här på fullaste allvar och det gör vi alltid när vi får signaler om att det är brister hos utförare i andra kommuner eller i våra egna verksamheter. Om vi inte hittar något, ja då får vi jobba vidare helt enkelt, säger Elisabet Sundelin.

Som vi skrivit tidigare har den socialdemokratiska oppositionen i Solna krävt att avtalet med Enklare Vardag hävs, oavsett om de har gjort sig skyldiga till avtalsbrott i Solna eller inte.

– Det spelar ingen roll om felen begåtts i Solna eller i grannkommuner, Solnas skattepengar ska aldrig gå till bolag som utnyttjar sina anställda, säger Elisabeth Brolin (S), andre vice ordförande i omvårdnadsnämnden i Solna till Mitt i.

Enklare Vardag har endast 13 kunder i Solna och ännu färre i Lidingö och Nacka. I Upplands Väsby och Järfälla var de betydligt större och hade drygt 30 respektive ett 40-tal kunder. Av företagets kommuner med en ordentlig kundbas återstår nu bara Sollentuna och Stockholm.

Även i Sollentuna, där företaget har cirka 40 kunder, har Socialdemokraterna krävt att Enklare Vardags avtal ska hävas. Men enligt Johanna Bång, chef på kommunens avdelning för avtal och uppföljning, har man hittills inte hittat någon grund för hävning.

– Vi har inte hittat de utbredda systematiska bristerna som Upplands Väsby har hittat, vi har inte hittat fusk med tidsregistreringar, vi har inte allvarliga farhågor om att ledningen saknar kontroll, det ser inte vi i Sollentuna. Men det är klart att vi följer det noga och har ett nära samarbete med de andra kommunerna, säger hon.

Enligt Johanna Bång har man gjort ett oanmält besök hos företaget sedan granskningen utan att hitta några brister. Utredningen är dock ännu inte avslutad och företaget går just nu inte att välja som hemtjänstutförare i kommunen.

Arbetet och Kommunalarbetaren har tidigare berättat att Upplands Väsby kommun just nu utreder de juridiska möjligheterna att jämföra tidsregistreringar mellan kommuner för att på så sätt upptäcka personer som sammanlagt jobbat mer än lagen föreskriver i flera kommuner. Enligt Johanna Bång har man fört den diskussionen också i Sollentuna.

– Vi vet inte heller riktigt i vilken utsträckning som det här är görbart, men vi för diskussioner både internt och med andra kommuner.

Hur har du själv reagerat på granskningen?

– Det är en väldigt svår situation. Om det här som skrivs är sant så är det fruktansvärt omoraliskt och oetiskt och vi vill inte göra affärer med den typen av företag. Samtidigt så måste vi respektera vårt avtal och principen att tills vi har bevis, så ska man betraktas som oskyldig.

Även i Nacka har en utredning startats enligt Ann-Sophie Holgersson, enhetschef på äldreenheten.

– Den granskningen är inte klar så än så länge har vi inget utfall på den.

Enligt henne har man också i Nacka diskuterat möjligheterna att jämföra sina tidsregistreringar med de andra kommunerna.

– Ja vi har funderat på det, säger Ann-Sophie Holgersson.

I Stockholm pågår som vi skrivit tidigare en utredning av företaget, men än så länge har de inte hittat något. Lidingö har också startat en utredning av Enklare Vardag efter KA:s och Arbetets avslöjande och vill inte svara på frågor förrän den är klar.