Granlund räds inte strejkrättsdebatt
Flera stora avdelningar i Kommunal vill riva upp överenskommelsen om strejkrätten.
Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund välkomnar debatten.
– Det är bra att det finns ett engagemang bland medlemmarna. Och särskilt i en sådan här fråga, säger Lenita Granlund.
Motståndet inom Kommunal växer mot LO:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse om ingrepp i strejkrätten, som Kommunalarbetaren rapporterade igår.
Men Lenita Granlund är fortfarande övertygad om att den överenskommelse som träffats mellan parterna är rätt väg att gå.
– Uppgörelsen har gjorts i syfte att hålla klåfingriga politiker borta ifrån att kludda i lagstiftningen om strejkrätten. Det här är ett ingrepp som inte innebär några som helst förändringar för oss som facklig organisation. Man har rätt att ta till konflikt för att få ett kollektivavtal. Jag tror att kritikerna inte riktigt har gått till botten med att förstå vad förslaget innebär.
Men hur kan ni vara så säkra på att det inte får negativa konsekvenser i framtiden?
– Vi är tre huvudorganisationer (LO, TCO, Saco) som har analyserat det här fram och tillbaka. Och det blir bara ett tillägg till det som finns i dag. Jag är helt övertygad om att vi inte behöver oroa oss över möjligheten att fortsättningsvis kunna ta till konflikter eller träffa kollektivavtal.
Så alla som befarar att det öppnar för negativa effekter i framtiden har fel?
– Vi tror att alternativet är mycket värre. Det förslaget som fanns i utredningen hade varit ett mycket större ingrepp.
I morgon, lördag den 1 december hålls tvärfackliga demonstrationer mot förslaget i Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad och Lund.
Att stora avdelningar, som Skåne och Stockholm med flera ställt sig bakom motioner som vill riva upp överenskommelsen tyder på att det också kan bli en stor debatt vid Kommunals kongress i maj nästa år.
– Det är bra att frågor som skaver diskuteras på kongressen. Det är hela idén med kongresser. Det är ingenting att ducka för, det är väl bra att det blir en debatt om det här och att alla ska känna sig bekväma och trygga i det vi landar i, säger Lenita Granlund.
Men vad händer om ni får kongressen emot er och en majoritet vill riva upp överenskommelsen?
– Då har vi att rätta oss efter kongressens beslut, det är inte tu tal om det. Men då måste ju också de som driver igenom det inse att det finns ett alternativ och det alternativet styr vi då inte över. Men det är en debatt vi får ta.
Kommunals kongress hålls den 21-24 maj 2019.
Överenskommelsen om strejkrätten
- Stridsåtgärder föreslås bara tillåtas om syftet är att teckna kollektivavtal. Avtalet får inte tränga undan ett annat kollektivavtal som något annat fackförbund på arbetsplatsen har.
- Det ska inte påverka rätten till sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader.
- En förändring skulle påverka fackförbund som saknar kollektivavtal, till exempel Hamnarbetarförbundet, som i dag kan varsla om konflikt när som helst i vilken fråga som helst.