När värmen i somras steg upp mot 35 i korridorerna på äldreboendet Åkershem i Borlänge fick de anställda nog.

Huvudskyddsombudet Belinda Mattsson, som såg arbetskamrater komma gråtfärdiga till jobbet, la ett skyddsstopp för att hindra städning och duschning under de varmaste timmarna.

– Det var fruktansvärt att jobba i somras, och då jobbade jag ändå bara nätter, berättar Belinda Mattsson för tidningen Arbetet.

– Det var upp mot 45 grader i duschrummen och då ska man stå där i stövlar och ta in en sjuk människa.

Skyddsstoppet möttes av förståelse från Belinda Mattssons närmsta chef. Men högre upp i organisationen var man mindre nöjd.

En arbetsgivarrepresentant gick runt i lokalerna, tog ner Belinda Mattssons lappar om skyddsstoppet och hävdade att det var hävt, något bara Arbetsmiljöverket eller skyddsombudet kan göra.

– Jag blev ganska arg, för jag hade pratat med min arbetsgivare dagen innan. Vi pratade om lapparna jag hade hängt upp och vi var överens om att de var lite otydliga och kunde tas ner. Men jag sa samtidigt att jag inte häver stoppet.

Skyddsstoppet blev alltså kvar mot arbetsgivarens vilja, tills Arbetsmiljöverket själva hävde det och samtidigt ställde krav på åtgärder mot arbetsgivaren.

Belinda Mattssons fackförbund Kommunal anmälde samtidigt arbetsgivaren för hindrande av skyddsombud och för cirka tre veckor sedan hölls förhandling i frågan.

Den slutade med ett skadestånd på 50 000 kronor till Belinda.

– Det var ganska solklart att arbetsgivaren hade gjort fel så det var mest förhandling om summan de skulle betala, säger hon.

Samtidigt nådde frågan om de varma äldreboendena politikerna som lovade att det år 2022 ska finnas luftkonditionering på alla äldreboenden i kommunerna.

Om extremvärmen återkommer innan dess hoppas Belinda Mattsson på bättre framförhållning, både med tunnare arbetskläder och ett lager av fläktar.

– De måste vara duktigare på att leta fläktar i tid för de var ju slut överallt i somras.

 

Artikeln är tidigare publicerad av Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.