”Fortfarande stor skillnad i lön”
”Jag möter kolleger från andra länder som riskerar livet för att de arbetar fackligt. Med stöd av FN-deklarationen kan vi sätta press på stater och arbetsgivare som hotar dem.” Det säger Lisa Bengtsson, Kommunals tredje vice ordförande.
Hon arbetar i olika fackliga internationaler som Kommunal ingår i. FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna och konventioner den grundar sig på betyder mycket i den verksamheten, berättar Lisa Bengtsson.
– Vårt arbete mot främlingsfientliga krafter och mot diskriminering, för jämställda löner och yttrandefrihet har stöd i deklarationen.
Hon tycker att Sverige på ett bra sätt står upp för de mänskliga rättigheterna, men kan bli bättre på jämställda löner och att motverka diskriminering.
– För oss i Kommunal är detta mycket viktigt, jämställda löner jobbar vi själva hårt med, säger Lisa Bengtsson.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker det är viktigt att komma ihåg hur världen såg ut när deklarationen skrevs för 70 år sedan.
– Den vilar på gravarna till två världskrig. Detta sedan sociala orättvisor ledde fram till fascismens framväxt.
Han menar att det är viktigt att värna asylrätten.
– Miljontals människor på flykt vittnar om hur illa det kan gå om inte de mänskliga rättigheterna respekteras.
Vårt arbete mot främlingsfientliga krafter och mot diskriminering, för jämställda löner och yttrandefrihet har stöd i deklarationen.
Liksom Lisa Bengtsson arbetar Karl-Petter Thorwaldsson i den internationella fackliga rörelsen. I det arbetet är FN-deklarationen och de ILO-konventioner den grundar sig på viktiga verktyg, säger han.
– ILO-konventionerna används internationellt som kollektivavtal. Det är mycket tack vare dem vi kan komma till tals med totalitära regimer som är beroende av handel. Vårt motkrav är att de följer ILO:s kärnkonventioner.
Karl-Petter Thorwaldsson är också kritisk mot att kvinnor i Sverige inte har lika lön för lika arbete trots att det har gått 70 år sedan deklarationen antogs.
– Visserligen går det åt rätt håll men det är fortfarande stor skillnad i lön, säger han.
Bengt Sandberg, ordförande i Fackligt center för papperslösa, efterlyser en generösare migrationspolitik som skulle göra livet bättre för asylsökande och papperslösa. Och att papperslösa ska kunna ta strid mot dåliga arbetsgivare utan att riskera utvisning.
– Rätten att organisera sig fackligt är en mänsklig rättighet. Det är skamligt att den inte gäller papperslösa, säger Bengt Sandberg.
Fotnot: Läs hela deklarationen om mänskliga rättigheter här (PDF-format).