Djurparken har bestämt att vargarna kommer att avlivas under hösten. Orsaken är att djurparken anser att anläggningen inte är anpassad för att ta emot nya vargar. De vargar som finns i dag är gamla och har dålig hälsa.

2012 blev en djurvårdare dödad av en vargflock i varghägnet på Kolmården. Sedan dess har djurparken ändrat arbetssätt där djurvårdarna inte har haft någon direktkontakt med djuren.

Det nya arbetssättet gör, enligt Kolmården, att det inte skulle fungera att slussa in nya djur.

– De vargarna vi har nu är väl anpassade och vana vid vår anläggning. De introducerades i en ung ålder, något som var möjligt med vårt tidigare sätt att arbeta inne hos vargarna. Om vi skulle hålla en grupp av nya vargar idag kräver det att vi introducerar och arbetar på ett helt annat sätt, något som anläggningen inte är anpassad för, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården, i ett pressmeddelande.

Kolmården kan tänka sig att ta emot vargar i framtiden om det finns rätt förutsättningar.