Invandringen var den klart viktigaste frågan för LO-väljarna när de gick tillvalurnorna. Det visar en stor eftervalsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av LO.

40 procent av LO-väljarna pekade ut invandringsfrågan som betydelsefullast när de valde parti. Strax efter kom sjukvården och lag och ordning på 33 respektive 31 procent.

– Det finns en tydlig signal vad gäller invandringen men också när det gäller lag och ordning och sjukvården. Det har skett någonting här som man inte är nöjd med och som inte har fungerat, säger Johan Ulvenlöv som varit valansvarig på LO, till Arbetet.

LO-väljarnas viktigaste frågor

Undersökningen visar, precis som SVT:s Valundersökning, att Socialdemokraterna blev klart största parti bland LO-medlemmarna med 41 procent av rösterna. Sedan motsvarande undersökning 2014 har S tappat nästan 10 procentenheter och SD vunnit cirka 9 procentenheter.

Det framgår av undersökningen att många LO-medlemmar bestämde sig i absolut sista stund. 15 procent på själva valdagen och 33 procent under valveckan.

Tobias Baudin.

En av tio röstade på SD

Val 2018

Enligt Johan Ulvenlöv visar interna mätningar av LO-medlemmarnas sympatier mellan valen att Socialdemokraterna gjorde en rejäl upphämtning i slutet av valrörelsen. Han tror att förbundens kontakt med medlemmarna kan ha påverkat resultatet.

– De sista två veckorna genomförde vi omkring en halv miljon samtal med medlemmarna. Om det funnits en så stor osäkerhet att man till och med bestämmer sig på själva valdagen så kommer man nog ihåg det där samtalet man hade nyligen, säger han.

Oavsett om samtalen med medlemmarna gett avsedd effekt, att få dem att rösta på Socialdemokraterna, har många nåtts av budskapet. Hela 50 procent av LO-väljarna uppger att de fått information om valet från sitt fackförbund under valrörelsen.

Johan Ulvenlöv tror att LO:s kampanj har påverkat utgången i valet.

– Vi vet att det är många LO-väljare som gått från soffan eller från de borgerliga under slutet av valrörelsen, det hade inte skett utan den massiva insatsen vi genomförde. Ser man på hur tajt det varit mellan de rödgröna och alliansen så handlar det inte om många tusen röster. Där vill jag påstå att LO-förbundens medlemmar avgjorde.

 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus.