Sjukvårdspartier vann röster
Valet var en framgång för sjukvårdspartierna. Många av dem gick framåt i landstingsvalet. Mest ökade Sjukvårdspartiet i Norrbotten som nu är landstingets största parti.
I sju av Sveriges län finns sjukvårdspartier med vården som sin viktigaste fråga. Sex av dem har ökat rejält i valet. I Norrbotten har Sjukvårdspartiet nu 27 av landstingsfullmäktiges 71 mandat. Det betyder att de har gått om Socialdemokraterna, som för första gången på 80 år inte blev största parti.
– Jag är så glad över att det gått så bra, säger undersköterskan Lena Hedman, som står på 23:e plats på partiets valsedel och är en av dem som nu kan få en plats i landstingsfullmäktige.
Hon tror att framgången beror på en oro över att sjukhus och vårdcentraler i framförallt de norra delarna av länet ska läggas ner. Hennes analys får stöd av hur landstingsrösterna fördelar sig. I Kiruna fick partiet 69,9 procent av landstingsrösterna.
– Där finns en stark oro för att sjukhuset ska tas bort. I så fall får de 12 mil enkel väg till närmsta sjukhus i Gällivare.
En annan viktig fråga menar hon är personalen på vårdcentraler.
– Det är för många stafettläkare. Det kostar så mycket pengar och vården blir sämre. Vi måste få läkare som stannar kvar. Både de och annan personal i sjukvården måste få höjda löner.
Ett annat landsting där ett sjukvårdsparti ökat stort är i Södermanlands läns landsting.
I förra valet hade partiet ”Vård för pengarna” åtta mandat i år fick de 15. Undersköterskan Lorena Ramos är en av dem som var med och startade partiet 2013 och partiets andra namn.
– Vi siktade på egen majoritet. Det fick vi ju inte. Men vi gick om moderaterna, säger hon.
Till skillnad från i Norrbotten ligger inte något hot om sjukhusnedläggning till grund för framgången. Istället handlar det om kritik mot det löpande arbetet inom sjukvården.
– Vi har blivit beskyllda för att vara ett fackligt parti av andra partier, speciellt i början, men det är ett missförstånd. Det är för att de andra partierna inte förstår att arbetsmiljön går hand i hand med bättre patientflöde.
Hon menar att Södermanlands läns landsting har högst överbeläggning på sjukhusen i hela landet och att det hänger samman med att för stor del av budgeten går till administration.
– Vår första prioritering är att flytta resurser från administration till golvet. Resurserna ska gå till patienterna, säger Lorena Ramos.
En sak som förenar Lena Hedman i Norrbotten och Lorena Ramos i Södermanland är att båda tycker att personalen får ta oförskyllt mycket ansvar för att vården inte håller måttet i dag.
– Det är inte personalen som är dålig, det är systemet, säger Lorena Ramos.
– Den största utmaningen vi står inför nu är att vända den här skutan, säger Lena Hedman som menar att en fördel i det arbetet är att så många i partiet själva arbetat inom sjukvården.
– Vi vet var problemen finns.
Vilka de ska styra tillsammans med är inte klart så här två dagar efter valet, delvis för att valresultatet fortfarande är preliminärt. I Södermanland har förhandlingarna om makten inte börjat än.
– Det blir nog i nästa vecka, men vi kan tänka oss att styra både tillsammans med höger och vänster. Det enda parti vi inte vill samarbeta med är SD.