Baudin rycker ut – hela vägen fram till valet
Under sin valturné har Kommunals ordförande besökt alla avdelningar. Allt för att S ska vinna. Men alla medlemmar är inte positiva till den täta kopplingen mellan fack och politik. ”Jag är tveksam till om Kommunal tjänar på det”, säger styrkeledaren Jonas Hindsberg.
På parkeringen utanför Räddningstjänsten Dala Mitt i Borlänge står en svart Volvo, den har några bucklor och pryds av Kommunals rosa dekal ”Välfärd är trygghet”. Kommunals ordförande Tobias Baudin är på valturné och har kört hit från Haparanda. Under fem dagar har han gjort tre eller fyra arbetsplatsbesök per dag i Norrlands kustkommuner.
Inne på brandstationen är det fika med brandmännen. Tobias Baudin frågar hur sommaren har varit och pratar om att det behövs fler heltidsbrandmän.
– Signalerna är tydliga, bemanningen är för slimmad. Det behövs fler kolleger, i räddningstjänsten och i äldreomsorgen. Statsbidragen behöver höjas, säger Tobias Baudin.
Budskapet att 135 000 fler behöver anställas i välfärden slog han fast redan i våras.
Men brandmännens frågor handlar om medlemsavgiften och avtalspensionen. Sedan tjuter ett automatlarm från tennishallen. Brandmännen försvinner snabbt.
Kvar är några arbetsledare som lyfter fackets bidrag till Socialdemokraterna.
– Absolut ska det diskuteras, säger Tobias Baudin.
Centralt bidrar Kommunal med cirka 50 öre per medlem i månaden till partiet. Just i Dalarna blir det cirka 2 kronor i månaden per medlem eftersom facket lokalt också ger bidrag.
Vi vill prata om det viktiga valet med medlemmarna, att vi tycker att valet handlar om att man ska satsa mer på alla välfärdsyrken.
Tobias Baudin anser att den S-ledda regeringens politik varit bra för medlemmarna, men är öppen för att diskutera bidragen i en eftervalsanalys.
– Ska man ge till andra, ska man ge över huvud taget eller är det bättre att göra det själv?
Brandmännen kommer tillbaka, det var ingen brand, larmet var utlöst av hantverksarbete. Samtalet om pensionerna, bemanningen och lönerna hinner knappt fortsätta innan larmet går igen, brandmännen måste iväg på nytt.
Före valet den 9 september ska Tobias Baudin besöka alla Kommunals avdelningar.
– Vi vill prata om det viktiga valet med medlemmarna, att vi tycker att valet handlar om att man ska satsa mer på alla välfärdsyrken, säger han.
Samtidigt som valturnén pågår en medlemsvärvarkampanj. Det är en medveten strategi.
– Det är många som kommer ut på arbetsplatserna, då ska man värva medlemmar.
På fem dagar har Tobias Baudin själv skrivit in fem medlemmar. Målet är förstås att det ska bli fler när han kör söderut i Volvon med bucklor. Att backspegeln är lagad med silvertejp gör inget tycker han.
– Det blir lite mer arbetarklass med silvertejp, men jag ska ta och fixa det där.
Hade fackförbunden bildats i dag tror inte jag att de skulle vara politiskt anknutna över huvud taget.
När Tobias Baudin kört i väg kommer brandmännen tillbaka till vagnhallen. Styrkeledaren Jonas Hindsberg säger att det är bra att Kommunals ordförande är ute på arbetsplatserna för att lyssna på medlemmarna. Men han har inte reflekterat över att facket är sammanlänkat med Socialdemokraterna. Att delar av fackavgiften går till partiet ifrågasätter han.
– Jag är tveksam till om Kommunal tjänar på det. Hade fackförbunden bildats i dag tror inte jag att de skulle vara
politiskt anknutna över huvud taget, säger han.
Jonas Hindsberg har inte bestämt vilket parti han ska rösta på men säger att Tobias Baudins besök inte påverkat honom.
I Grycksbo drygt tre mil norrut ligger äldreboendet Skoghem som Tobias Baudin besökte kvällen innan. Här finns flera undersköterskor som inte heller bestämt vilket parti de ska rösta på.
Kopplingen mellan fack och politik är inte given för alla här heller. Flera är dock helt eniga med Kommunal om vad som är viktigast.
– Vi behöver mer tid och personal. Vi betalar för att facket ska backa oss, i förlängningen borde det vara bra att de engagerar sig politiskt, säger undersköterskan Malin Wimmer.
Att facket stödjer S ekonomiskt väcker förvåning. Någon tycker att det är konstigt eftersom alla medlemmar inte röstar på S och några undrar vad pengarna går till.
– Jag skulle vilja veta hur pengarna används. Om de använder pengarna rätt och driver Kommunals frågor om arbetsmiljö, omsorg och skola så är det bra, säger undersköterskan Lisbeth Kalles.
Kommunals valkampanj
Kommunals valkampanj pågår även i sociala medier med olika upprop.
Veckorna före valet turnerar 13 husbilar runt i landet.
Även förbundsledningen är på turné.
Kommunals mål är att samtala med 250 000 medlemmar före valet. I slutet av augusti hade cirka 66 000 samtal genomförts.