Det visar KA:s rundringning till ett 20-tal sektioner i Kommunals 13 avdelningar. 

I Örebro och Karlstad blir personliga assistenter utan undersköterskesatsningen på i snitt 150 kronor. Det gäller även boendestödjarna i Karlstad. I Östersund och Kiruna får personliga assistenter del av satsningen om de har utbildning till undersköterska. Även i år är alltså tolkningarna olika av avtalet mellan Kommunal och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. 

På flera håll får barnskötarna extra pengar utanför det centrala avtalet. Det gäller vissa stadsdelar i Stockholm och Göteborg, men också Malmö, Olofström och Östersund. Men summorna varierar. I Stockholm får barnskötarna 55–100 kronor utöver pott.

– Det ger lite högre sjukpenning och lite högre pension, säger Pernilla Westerberg, ombudsman, Kommunal Stockholm.

I Bollnäs höjdes lägstalönerna från den 1 maj i stället för 1 januari 2019 som det centrala avtalet säger. Därför sköt arbetsgivaren till extra pengar för att höja upp anställda som låg nära lägstalönen.

– Någon fick 1  500 kronor, säger Christina Hildingsson, Kommunal Bollnäs.

Tolv sektioner uppger att de fått löne­ökningar utöver det centrala avtalet, fyra att de inte fått det och två vet ännu inte. I de flesta fall betalas nya lönen ut i maj, men i Kalmar betalades den ut i april, i Nyköping och Sand­viken i juni.

Så blir löneökningarna

Avtalet med SKL, Sveriges ­Kommun­er och Landsting, ger löneökningar från den 1 maj i år. 535 kronor i snitt till alla (räknat på heltid). 150 kronor utöver det för anställd med titeln ­undersköterska inom vård och ­omsorg. 

Så funkar det:

Alla bidrar med dessa summor utifrån sysselsättningsgrad till en så kallad pott. Sedan fördelas löne­ökningarna individuellt. Därför kan vissa få mer och andra mindre i löneökning.
Lägstalöner: I det nuvarande centrala avtalet höjs inte lägstalönerna i år. 18 700 kronor för den som fyllt 19 år från den 1 maj 2017. 19 100 kronor för den som fyllt 19 år från och med den 1 januari 2019. 20 850 kronor för den som har yrkesförberedande gymnasieutbildning från och med den 1 maj 2017. 21 300 kronor för den som har yrkesförberedande gymnasieutbildning från och med den 1 januari 2019.
Fler avtal: Löneökningar och datum för Kommunals andra avtal varierar.