Newcastle: Här får arbetslösa hjälp
Ingen av dem jobbar. De är sjuka och arbetslösa. Fattigdomen har de gemensamt. Och de har en egen avdelning i fackförbundet Unite.
Tio minuters gångväg österut längs Market Street, bort från stadens köpcentrum, ligger kvarter med slitna kontorshus. På fjärde våningen i en av dessa fastigheter hittar jag Unite Community i Newcastle. Det är trångbott med tre skrivbord i rummet, som är ett provisorium. De har länge haft lokalproblem. Snart är det dags att flytta igen, till en annan kontorsbyggnad runt hörnet.
LÄS OCKSÅ: Så lyckas brittiska fack trots tuffa villkor
Steve Wilson är en av sex frivilliga som där ger råd, pepp och juridiskt bistånd till dem som söker sig hit för att få hjälp med att klara livet eller stöd i jakten på lediga jobb. De erbjuder bland annat kurser i engelska, matematik, IT och hälsa.
Steve Wilson |
Steve Wilson berättar att avdelningen arbetar med demonstrationer, möten och andra aktiviteter för att protestera mot regeringens tuffa politik mot sjuka, arbetslösa, lågavlönade och pensionärer.
Han jobbade tidigare vid Posten, men är nu arbetslös sedan tre år tillbaka.
– Jag har fyllt 40 år och är för gammal för att få jobb. Ungdomar är billigare att anställa. Då behöver inte arbetsgivaren betala den lagstadgade minimilön som gäller för dem som har fyllt 25 år, säger han.
TV+TEXT: De bekämpar rasism med dialog
Steve Wilson lever i dag på Universal Credit (UC). Det är en sammanslagning av socialbidrag, arbetslöshetsersättning, bostadsbidrag och tre andra ersättningar inom välfärdssystemet.
Han var en av de första som 2015 fördes över till UC som på försök startade då. Det ledde till att han var tvungen att vänta i tolv veckor på pengar han tidigare haft i form av andra ersättningar. Den långa väntetiden berodde på att hans rätt till ersättning skulle prövas på nytt.
– Jag fick låna pengar från familj och vänner för att klara hyran och räkningar. För att få något att äta var jag tvingad att gå till en Food Bank, berättar han.
TV: De vann efter elva års kamp
Food Bank delar ut mat och hygienartiklar till dem som behöver. Verksamheten bygger på bidrag och donationer från bland andra Unite.
Steve Wilson är ensamstående och bor i en lägenhet omkring 15 minuters promenad utanför centrum i Newcastle.
Reglerna för att få ersättning är hårda. Han riskerade i höstas tre månaders avstängning på grund av ett missat besök hos sin jobbcoach.
Men Steve Wilson överklagade och fick rätt, han är sjukskriven och anses inte kunna klara ett arbete för närvarande.
– Jag kunde ha blivit vräkt lagom till jul, säger han med en djup suck.
TV: Facket får träffa medlemmarna på puben
Många av dem som besöker Unite Community är i samma situation som Steve Wilson. De får hjälp med att överklaga myndigheternas beslut om indragna ersättningar. Avdelningen vinner 81 procent av sina överklaganden, snittet i landet är 61 procent.
De har startat en kooperativ sparkassa som medlemmarna kan få låna från till låg ränta.
– Det är ett bra alternativ till andra som lånar ut pengar till mycket hög ränta, säger han.
De som får ersättning från UC en gång i veckan kan få fem utbetalningar i december. Men den sista utbetalningen kommer att stoppas i de fall den totala ersättningen då blir högre än vad personen har rätt till per månad.
Många som är beroende av UC riskerar därför att inte få några pengar inför jul och nyår. Hyra och räkningar ska ändå betalas samtidigt som barnen hoppas på julklappar.
Unite Community planerar flera aktiviteter för att protestera mot detta, bland annat med en kör som sjunger julsånger i centrum där texterna bytts ut till mer politiskt slagkraftiga om hur regeringens politik drabbar de mest utsatta i landet.
De stöder arbetare som har jobb och som försöker klara sig på sin lön. Unite Community ställer upp som strejkvakter och stöttar fackens kamp för bättre villkor.
John Coan är ombudsman för Unite i den region som Newcastle ingår i. De organiserar inom bland annat industri-, transport- och byggbranschen. Han hyllar arbetet som Unite Community gör i Newcastle och på andra platser i landet.
– Deras insatser är mycket värdefulla för oss, säger han.
Det kostar 50 pence i veckan att vara med i Unite Community, cirka 5 kronor och 50 öre. Steve Wilson tycker att det är väl använda pengar, även om de också hade behövts till mat och annat.
– Vår avdelning stärker solidariteten inom arbetarklassen. De av oss som lyckas få ett jobb har redan skolats fackligt och tar ofta steget in i någon facklig organisation för yrkesaktiva. Jag tycker att Unite Community är en väldigt smart idé. Det är konstigt att inte fler fack har något liknande, säger han.
Läget i Newcastle
● Newcastle ligger i den nordöstra regionen i England. Här är arbetslösheten bland den högsta i Storbritannien. Regionen ligger också i topp när det gäller otrygga anställningar som sms-jobb, så kallade zero-hours contract. Andelen som äter antidepressiva mediciner och missbrukar droger är högst i landet.
● För sju år sedan tog den konservativa regeringens beslutet att offentligt anställdas löner bara får höjas med en procent om året, vilket är mindre än inflationen.
● Filmen ”Jag, Daniel Blake” av regissören Ken Loach är inspelad i Newcastle, bland annat i den Food Bank KA besökte. Den handlar om den 59-årige snickaren Daniels kamp mot hårda bidragsregler och fattigdom. En skildring många sjuka och arbetslösa känner igen sig i.
● På flera håll i Storbritannien finns Food Banks som genom välgörenhet serverar varm mat och delar ut matpaket samt hygienartiklar till dem som behöver.
● Dit går bland andra sjuksköterskor, poliser och brandmän vars inkomster inte räcker till. I höstas beslöt regeringen att höja lönetaket något för poliser, fängelsepersonal, läkare och sjuksköterskor.
● I Newcastleområdet finns också en klädbank för dem som inte har råd att köpa kläder. Inför julen delar klädbanken även ut julklappar till barnen i familjer som inte har råd att köpa egna.
● En stor utgift för många familjer är att köpa skoluniform till sina barn. Facken erbjuder ekonomisk hjälp till sina medlemmar för att de ska kunna klara den kostnaden.