De bekämpar rasism med dialog
Tala med rasister och homofober. Om du isolerar dem har du ingen koll på vad de gör. Det säger Margaret Greer och Carola Towle, ansvariga för avdelningarna för medlemmar som är färgade och hbtq i brittiska facket Unison.
SD:s broderparti i Storbritannien, UKIP, är i det närmaste utraderat efter nyvalet i somras. Valet blev en stor framgång för Labour trots att partiet inte nådde ända fram till regeringsmakten.
Trots den växande vänstervågen i landet vittnar brittiska fack om ökad rasism och främlingsfientlighet i landet, inte minst efter Brexitomröstningen förra året då en majoritet ville lämna EU.
Den ökade rasismen och främlingsfientligheten i Storbritannien drabbar bussförare, de som städar på offentliga platser, vårdpersonal och andra arbetskraftsinvandrare samt britter med annan etnisk bakgrund.
Unison, ett systerförbund till Kommunal, har valt att bekämpa rasismen och främlingsfientligheten med dialog. En strategi som de tycker fungerar allt bättre.
– Vi talar om brittiska värderingar och vad som har gjort detta land till vad det är i dag, säger Margaret Greer, ledare för ”Black Members” i Unison och ansvarig för förbundets arbete mot rasism.
Hon tycker att det är lättare att ha en dialog med dem som är fackliga medlemmar.
LÄS OCKSÅ: Kommunal ändrar taktik mot SD-väljare
– Då kan vi diskutera fackliga värderingar. De har frivilligt gått med i en organisation vars grund är sammanhållning, solidaritet och alla människors lika värde. Alla går inte att övertyga. Det finns de som inte vill lyssna på våra argument. Men vi tror ändå att det är bättre med dialog än att bara döma folk som rasister.
Margaret Greer säger att de brukar fråga dem som är främlingsfientliga vad de är rädda för eller vad de är emot.
– När de klagar på alla invandrare som kommer hit handlar det oftast om annat, som att välfärden blir sämre, lönen inte räcker till eller att de otrygga jobben blir fler. Vi försöker förklara att detta inte är invandrarnas fel och att vi måste hålla ihop för att kunna kräva förbättringar. Det är vad facket handlar om.
Margaret Greer och Carola Towle. Foto: Stephen Lindholm
Black Members arbetar på olika sätt för att uppmärksamma rasism och främlingsfientlighet: i facket, på arbetsplatserna och i samhället i övrigt.
Den tredje veckan i oktober har de till exempel varje år en antirasistisk kampanj. I år var temat ”Visa rasismen det röda kortet” med uppmaningen att under en dag, den 20 oktober, klä sig i rött.
Unison har cirka 1,3 miljoner medlemmar. Av dessa tillhör omkring 180 000 Black Members.
Vi träffas i Unisons cafeteria i London. Margaret Greer sitter tillsammans med Carola Towle som leder avdelningen för medlemmar som är hbtq.
De berättar båda om hur viktiga dessa avdelningar är för att rekrytera nya medlemmar. Att facket inte bara kan ägna sig åt problem på arbetsplatserna utan även måste engagera sig i medlemmarnas villkor i hela samhället.
Carola Towle beskriver hur hennes avdelning är med och arrangerar Pride-festivaler runt om i Storbritannien.
– Nu är vi i Pride-säsongen som pågår under sju månader varje år. Vi är ute någonstans varje vecka. Dessutom arbetar vi med frågor kring hatbrott, hälsa, klädkoder på jobbet – får till exempel en man bära kjol – och arbetsgivarnas förmåga att motverka diskriminering.
Carola Towle berättar om hur vanligt det är att Prideparader och möten störs av personer som inte accepterar folk som är hbqt.
– Vi försöker ha en dialog med dem. Jag håller inte med om att det är meningslöst att försöka tala med homofober eller rasister. Vår erfarenhet är att det blir värre om vi vänder dem ryggen och försöker isolera dem.
De har båda råkat ut för hat och hot på sociala medier.
– Det är klart att det kan vara svårt eller omöjligt med dialog vid dessa tillfällen. Men de som är med i facket måste då förklara varför de är med i en organisation vars värderingar de inte gillar. Det brukar vara ett bra sätt att få igång ett samtal på, säger Margaret Greer.
Fotnot: Webbtv-inslaget är producerat av Stephen Lindholm.