Hon sitter i den svarta kökssoffan som hon målat själv. Dricker te med kanel och kardemumma. I knät har hon katten Frida. Malin är 49 år och har jobbat som undersköterska i 30 år på flera arbetsplatser i Söderhamns kommun. Nu jobbar hon i Klossdammens hemtjänst.
Under åren hon jobbade heltid slog huvudvärken till så snart hon hade en ledig dag. Att huvudvärken kommer när man får ledigt och slappnar av efter en intensiv period är typiskt.
– Jag kunde känna hur det tryckte i huvudet och tänka att i morgon har jag ont.
Sedan kom värken som ett tryckande band runt huvudet. Hon låg hela dagen, innan den släppte framåt kvällen. För fem år sedan fick hon veta att blodtrycket var högt.
– Jag tror att det beror på långvarig stress.
För två år sedan bestämde hon sig för att gå ner i tid, då hade hon räknat fram och tillbaka många gånger. Barnen hade blivit självförsörjande. Hälsan var viktigare än inkomsten och pensionen.
– Jag hade levt som ensamstående mamma i flera år, då har man inte så stora krav på lyx.
Först tänkte Malin att hon testar. Kommunen har rätt till heltid, därför är det möjligt att gå upp i tid igen. Hon provade att gå ner till 75 procent, det gav en lön på 21 469 kronor plus OB. Men det händer att Malin går in extra när hon behöver mer pengar.
Fast visst tänker hon på pensionen.
– Vad är viktigast, 2 000 mer i pension, eller må bra när man lever?
Malin beskriver huvudvärken som migränliknande, ibland mådde hon illa och kräktes. Men hon tror ändå att det var huvudvärk av spänningstyp. Tydligaste orsaken var just stress. Det visade också huvudvärksdagboken som hon förde. Men oregelbundna måltider påverkade också. Att arbeta dag blandat med kväll och natt gav också värk.
Migräntabletterna hon fick på recept ville hon inte ta, biverkningarna skrämde. I stället tog hon receptfria värktabletter. Akupunktur har hon testat. Men att minska stressen genom att jobba mindre gör att hon slipper huvudvärken.
– Det är sådan skillnad i livet, jag var drabbad i åratal. Nu har jag inte huvudvärk på det sättet. Den kommer om jag har jobbat för många extradagar, säger hon.
Katten Frida hoppar ner och går mot dörren till uteplatsen. Därute står Malins vita cykel. På den cyklar hon inte bara till jobbet, utan också många mil som träning.
Träning är största intresset.
Malin har sprungit sedan hon var 21 och tränar gärna till olika lopp, genom åren har de blivit många. Hon har också sex triathlon bakom sig. När Malin arbetade heltid tränade hon tre gånger i veckan. Ofta löpning.
– Det påverkade huvudvärken till det bättre. Det som är stora bekymmer när jag snör på mig skorna har krympt när jag kommit hem igen.
Perioder när hon inte tränade blev huvudvärken värre.
Under hennes 30 år som undersköterska har arbetsuppgifterna blivit fler och dokumentationen tar mer tid. Inga arbetsuppgifter har försvunnit.
– Jag tror att varje undersköterska önskar att bemanningen skulle vara högre, så att man kunde göra det lilla extra, som att ta ut brukarna på en promenad eller baka en sockerkaka.
Sedan Malin gick ner i tid kan hon träna ännu mer, det blir fyra till fem gruppass i veckan på gymmet, men hon simmar också. Förutom att hon springer och cyklar.
Arbetsrelaterad huvudvärk
Det finns huvudvärk som orsakas av arbetet. Ett exemepel nackhuvudvärk. Nacken kan skadas om jobbar länge med huvudet i en dålig ställning, lyfter tungt, gör repetitiva armrörelser eller är långvarigt stillasittande.
Ett annat exempel är om man får ett kraftigt slag mot huvudet i en arbetsplatsolycka. Det kan ge bestående huvudvärk.
Hvudvärk kan också utlösas eller förvärras av arbetet om man utsätts för ngåot som triggar huvudvärk, som stress. Eller om man brukar få huvudvärk av starka ljud och jobbig på en bullrig arbetsplats.
Malin Kroon
Yrke: Undersköterska.
Ålder: 49 år.
Bor: Söderhamn.
Intressen: Träning, måla om möbler, baka och laga mat.
Typ av huvudvärk: Huvudvärk av spänningstyp.