Med hårda snökorn piskande mot ­ansiktet strävade vi uppför brant­en. Sista biten upp på toppen kröp vi för att inte halka på snön och isen. Uppe på Kebnekaise lär man kunna se tio procent av Sveriges yta – vi hade bara ett par ­meters sikt i den iskalla dimman.

Men ändå. Lyckoruset över att stå på Sveriges högsta topp var oslagbart. Att ha orkat, trots den långa, branta vandringen och det usla vädret.

Dagen innan hade vi tagit en promenad kring fjällstationen. Solen sken, det doftade kryddigt av växtligheten. Vi lärde oss nya blommor. Lappljung. Fjällgentiania – blåare blomma finns inte, jag lovar. 

En lyxig middag på fjällstationens restaurang avslutade dagen.

Fjällvandring kan bjuda på så många olika upplevelser. Hård fysisk ansträngning eller bekvämlighet. Vackra utsikter, djur, blommor, samisk kultur. Det är bara att välja det som passar en bäst.

Sedan 1800-talet har de svenska fjällen dragit till sig turister, som lockats av den friska luften och den orörda naturen. Och turisterna blir fler för varje år. En förklaring är att det har blivit bekvämare. Fjällstationerna har satsat på skönare sängar och lyxigare mat i restaurangerna.

En annan förklaring är att utbudet av paketresor och guidade turer ökat. Det gäller både vandring och andra aktiviteter, som löpning, cykling, grottkrypning och ridning.

Men de klassiska fjällvandrarna finns kvar, som bor i tält och lagar sin egen mat. Och trots tillströmningen av turister finns det gott om plats för den som vill vara helt ensam med den storslagna vildmarken.

 

Tält i fjällen.
Foto: Colourbox

 

Förbered dig för fjällvandringen

 

Säkerhet

Det är sällan farligt att gå i fjällen, men det är viktigt att tänka på säkerheten. Här är några tips:

Följ markerade leder om du är nybörj­are. Ta med karta och kompass.
Mobiltäckning saknas helt i många områd­en. Räkna inte med att kunna ringa efter hjälp och lova inte anhöriga att du ska ringa varje dag.
Första hjälpen-kit ska med, så att du kan stoppa en blödning eller linda en stuk­ad fot.
● Kolla väderprognos om möjligt. Var ändå förberedd på att vädret snabbt kan slå om.
● Berätta vart du är på väg och när du räknar med att vara framme. På fjällstationer och i stugorna finns ofta särskilda böcker eller blanketter för färdmeddelande.
● Håll dig torr, varm och mätt. När man är trött, kall och hungrig blir man lite dummare.

Läs mer: Mer om säkerhet finns att läsa på fjallsakerhetsradet.se.

 

Kläder

Du behöver inte ha dyra kläder gjorda speciellt för fjällvandring.

Kängor.Skor: 
Bekväma sportskor typ ”walkingskor” funkar bra för en lättare vandring med lätt packning. I svår­are terr­äng och med tyngre packning kan du behöva vandringskängor.

Kläder: 
Tänk bekvämt, vindtätt och regntätt. Till exempel träningsoverall och regnställ. Varma kläder behövs också, temperaturen på sommaren kan variera mellan högsommarvärme och några minusgrader. Ta med underställ, varm tröja, mössa, vantar och halsduk. 

 

Samernas land

Hela fjällkedjan ligger i Sápmi, det om­råde­ där samerna har sina bosättningar sedan urminnes tider. Den som fjällvandrar har stora möjlig­heter att ta del av den samiska kulturen. Till exempel serverar fjällstation­erna ofta samisk mat.

Ren.Det är vanligt att möta renar på fjället sommartid. Stör dem inte!

Många namn på berg, dalar och vattendrag är samiska. Lär gärna in några ord i förväg så blir kartan lättare att tolka.

Här är några bra ord:
gáisi, kaise: brant högfjäll
• cohkka, tjåkkå: fjälltopp
• jávri, jaure: sjö
• johka, jåkkå: bäck, å
• luokta: vik
• vággi, vagge: dalgång

Fler ord och mer info finns på samer.se.

När?

Juli och augusti är högsäsong för fjällvandring. Juni och september är också bra, med några förbehåll: Tidigt på säsongen kan det ibland finnas så mycket snö kvar att det blir svårt att vandra på vissa platser. 
En del broar tas bort på vintern, så kolla med länsstyrelsen när de är på plats.
I slutet av september kan det börja bli vintrigt igen längst i norr.

Var?

Fjällkedjan sträcker sig från Dalarna i söder till norra Lappland, så det finns många platser att vandra på. Här är några:

Dalarna: 
Grövelsjön. Bo i byn och gör dagsturer, eller gör flerdagsturer med boende i tält eller stuga. Här finns leder in i Härjedalen och Norge.

Jämtland/Härjedalen:
Här finns gott om leder, stugor och fjällstationer. En bekväm nybörjartur är den klassiska Jämtlandstriangeln, som går mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Man kan bo bekvämt, och köpa mat på varje fjällstation så att man inte behöver bära mer mat än dagens lunch och fika.

Lappland:
Har många vandringsleder, här är två exempel. 
• Kungsleden: Över 40 mil vandringsled från Abisko i norr till Hemavan i söder. Sträckan Ammarnäs-Hemavan är bra för nybörjare, med sex lagom långa dagsetapper och matbutik i alla stugor längs vägen. 
• Padjelantaleden: Från Ritsem till Kvikkjokk, en vandring på 10-14 dagar. Lättvandrat och stugor hela vägen. 

Boende 

Tälta får du göra gratis nästan var som helst i naturen. I nationalparker och naturreservat kan det finnas särskilda bestämmelser. Tältar du vid en fjällstation eller fjällstuga så kan du använda kök och torkrum (samt toaletter, dusch och bastu om det finns) mot en serviceavgift. 
Fjällstationer: Som ett vandrarhem ute på fjället. Du kan boka plats i förväg, det finns dusch, toaletter, självhushållskök, restaurang och butik med matförsäljning. Standarden varierar.
Fjällstugor: Ligger längs en del vandringsleder, med en dagsetapps avstånd. Enkelt boende i flerbäddsrum. Man får själv hugga ved och hämta vatten. Du kan inte boka plats, men är garanterad sovplats, om än på en madrass på golvet.
Hotell och vandrarhem finns ofta i byarna som är startpunkter för vandringsleder. Det finns också privata stugor för uthyrning.

Om du vill veta ännu mer

Här är några webbsidor där du kan läsa mer inför fjällvandringen.

Information om leder och boende:
svenskaturistforeningen.se (Kungsleden, Jämtland-Härjedalen, Grövelsjön)
padjelanta.com (Padjelantaleden)

Kartor för att förbereda turen:
• lantmateriet.se

Praktiska tips:
• utsidan.se finns ett forum där du kan få råd från erfarna fjällvandrare. 

Fjällturismens historia:
• popularhistoria.se/artiklar/vallfard-mot-norr