Äldreboendet med yoga på schemat
Undersköterskorna är samlade för yoga. Här är det också okej att lägga sig i återhämtningsfåtöljen på arbetstid. På Ekhaga äldreboende i Kungälv har friskvård blivit en del av jobbet.
Tio undersköterskor sitter på varsin yogamatta i en halvcirkel. Det är onsdag och dags för yoga på Ekhaga äldreboende i Diseröd i Kungälvs kommun.
– Kommer det tankar så låt dem passera. Acceptera dem, men låt dem passera, uppmanar Katrin Berntsson som håller i yogan.
Hon är inte utbildad instruktör men har gått på yoga regelbundet och hon är en av äldreboendets fyra hälsoinspiratörer.
– Och så går vi upp i hunden. Så gott det går, tillägger Katrin.
Silvana Lilleeng. |
I ungefär ett år har äldreboendet haft yoga på arbetstid varannan onsdag, eller när det fungerat för verksamheten. Från och med i år kommer de även att avsätta tid för promenad eller coreträning. Alla kan inte vara med varje gång, man får turas om lite. Men tanken är att alla som vill ska kunna vara med.
Det säger Silvana Lilleeng som är arbetsplatsombud och huvudskyddsombud för Kommunal. Hon är också hälsoinspiratör på sin avdelning.
– Vi började med yoga för skojs skull och fortsatte för att det blev så bra. Det är ett bra sätt att varva ned och sträcka ut muskler, man drar ju ihop musklerna när man är stressad.
”Väldigt många är med på utmaningarna. Man peppar varandra på avdelningarna och lurar med varandra på promenader.”
Hälsoinspiratörerna håller också i olika utmaningar som handlar om friskvård. Boendet har till exempel tävlat mot ett annat äldreboende om vem som promenerar mest och i vintras handlade utmaningen om att bada utomhus närmast nyår.
– Väldigt många är med på utmaningarna. Man peppar varandra på avdelningarna och lurar med varandra på promenader.
Silvana berättar att äldreboendet har bytt ut ordet sjukfrånvaro mot frisknärvaro.
– Det är mycket trevligare att prata om det än att prata om att man är sjuk. Det blir positivare stämning, säger Silvana.
Vi följer med henne till personalrummet och på vägen dit visar hon oss ”Lilla Mallis” som är ett spa för de äldre där personalen pysslar om dem. Här står ett stort badkar med lift och två solstolar i riktig sand.
– Vi gör väldigt mycket roligt med de äldre.
I personalrummet står en så kallad återhämtningsfåtölj. Silvana väljer vilket program hon vill göra och samtidigt som stolen ger massage för hela kroppen vaggas hon till lugn och ro av Lars-Eric Uneståhls sövande röst.
– Den är väldigt använd, säger Silvana om stolen som kan bokas på ett schema eller användas om den står ledig.
Enligt Silvana finns det oftast tid att gå ifrån avdelningen för 15 minuters återhämtning. Kollegan Anchalee Meeboon använder fåtöljen nästan varje arbetspass.
– Jag blir gladare och orkar jobba hela dagen.
”Sjukfrånvaron ökar ju dramatiskt i hela Sverige, också hos oss.”
Hälsoinspiratörerna är en del av Kungälvs kommuns strategi för minskad sjukfrånvaro, berättar HR-chef Mona Axelsson.
– Sjukfrånvaron ökar ju dramatiskt i hela Sverige, också hos oss. Strategin togs av våra politiker i början av förra året. Än så länge kan vi inte se några skillnader. Trenden var ändå i höstas att sjukfrånvaron fortsätter att öka i kommunen som helhet.
Men på Ekhaga minskade sjukfrånvaron 2016 jämfört med året innan, från 11,24 till 9,15 procent av arbetstiden.
Enligt Mona Axelsson är Ekhaga den arbetsplats som kommit längst med hälsoarbetet. På ett annat äldreboende ska kommunen göra ett pilotprojekt för att ta reda på orsaker till sjukskrivningar och sedan skapa ett handlingsprogram. Samtidigt som kommunen bjuder in till föreläsningar om hälsa och har hälsoinspiratörer på arbetsplatserna som ska inspirera sina kollegor till en hälsosam livsstil, utvecklar kommunen även arbetsmiljöarbetet.
– Det känns ändå som att det finns en massa rörelse i detta och vi har tagit det på allvar i vår kommun.
Varje medarbetare i kommunen har ett friskvårdsbidrag på 1 500 kronor per år. Träning på arbetstid finns inget beslut om centralt men det finns inget hinder för att enheterna gör det själva, säger Mona Axelsson.
Så kan ni må bättre på jobbet
Silvana Lilleeng är hälsoinspiratör och huvudskyddsombud på Ekhaga äldreboende. Här är hennes tips för en friskare arbetsplats:
● Fundera över vad som gör att man mår bra.
● Ta timeout – är det mycket och man känner sig stressad och inte hinner med är det bra att stanna upp, ta en nypa frisk luft, några djupa andetag.
● Ha roligt, det ska vara roligt att gå till jobbet.
● Börja prata friskvård. Stående punkt på APT: vad mår vi bättre av? Skapa en dialog med chefen. Mår personalen bra orkar de också mer.