Varje år presenterar LO rapporten Makteliten som tittar på inkomstutvecklingen från år 1950 och omfattar 200 personer som är exempelvis vd:ar, politiker, tjänstemän och toppar i fackförbund och på arbetsgivarsidan. För 2015 är glappet större än någonsin mellan eliten och en industriarbetare, som LO jämför med eftersom det finns historisk statistik för gruppen.

Maktelitens inkomster före skatt motsvarar 18,7 industriarbetalöner år 2015. Jämför man i stället med en undersköterska som jobbar heltid i en kommun tjänar makteliten 22,7 gånger mer.

– Naturligtvis är det djupt omoraliskt, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressträff.

Han menar att de ökade klyftorna i Sverige och andra länder är orsaken till såväl Storbritanniens Brexit som att Trump valdes till USA:s president.

– I ett samhälle med stora skillnader vänder sig många till populister och främlingsfientliga krafter. Det är en mycket oroande utveckling.

– Det finns stora samhällsklasser som känner att utvecklingen gått dem förbi i många år.

Störst inkomster i undersökningen har 50 vd:ar för de största svenska företagen i sju branscher. Deras genomsnittliga inkomst 2015 var drygt 19 miljoner kronor, vilket motsvarar drygt 54 industriarbetarlöner eller 66 undersköterskelöner.

Fram till 1980 minskade klyftan mellan industriarbetare och makteliten men allt sedan dess har den ökat.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tjänar 3,5 gånger mer än en industriarbetare medan Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tjänar som 21,9 industriarbetare.