Undersköterskor nöjda med avtalet
Även inom privat vård och omsorg blir det en extra satsning på undersköterskor. På Äldreboendet Långbroberg utanför Stockholm togs beskedet emot med lättnad.
Det blir en undersköterskesatsning även inom privat vård och omsorg. Det stod klart i går kväll och anställda slipper därför gå ut i strejk i dag. På äldreboendet Långbroberg utanför Stockholm, som KA besökte förra veckan, är undersköterskorna lättade i dag.
– Det känns bra att vi inom privat sektor också är en del av undersköterskesatsningen. En genomsnittlig löneökning på 1 200 kronor är jättebra. Att vi slipper strejka känns också som en vinst faktiskt, både för oss som jobbar och för brukarna. Jag är nöjd, säger Pernilla Nilsson.
Omkring 42 000 anställda berörs av det nya avtalet som ger löneökningar på 700 kronor i genomsnitt, plus 500 kronor mer i genomsnitt för undersköterskor. De som omfattas av det extra lönepåslaget är de som är utbildade undersköterskor och arbetar som undersköterska, oavsett yrkestitel. En viktig skillnad gentemot SKL-avtalet där just titeln blivit avgörande för vem som får del av lönesatsningen på flera orter.
– 1200 är okej. Jag har jobbat som undersköterska i 20 år och det är första gången som jag får en så här stor löneökning på en gång. Det känns spännande och lite konstigt faktiskt, säger Juan Carlos Olmos som också jobbar på äldreboendet Långbroberg.
Avtalet innebär inte att alla undersköterskor är garanterade löneökningar på 1 200 kronor. Lönepotten fördelas individuellt vilket innebär att en del kommer få mindre – och en del mer – än den genomsnittliga löneökning som avtalats.
Även om avtalet gäller från den 1 december i år får de anställda sina nya löner först den 1 mars 2017. I avtalet som är 18 månader långt och gäller till den 31 maj 2018 står också att heltid ska vara norm.
Fotnot: På bilden ovan är Juan Carlos Olmos tvåa från vänster och Pernilla Nilsson fyra från vänster. De syns tillsammans med Maria Pilström, Hanan Sadki och Alejandrina Andrade.