Laget (se namn nedan).

Hur gick det i tävlingen?

– Bra. Vi höll på i fyra timmar. Bara det att vara ute i fyra timmar, det är tungt. Joakim, en av brukarna som har utvecklingsstörning, provade alla hinder. Det var två han inte klarade. Men han sprang upp på rampen (4,5 meter hög) på första försöket och då grät vi.  Det blev som för stort. 

Hur känns det nu efteråt?

– Vi gjorde det här! Vi ser vad träning gör. Det tar fram gruppdynamiken. De både hjälper varandra och ser varann. Det fanns inte förut. Då var det mer jag och mitt ego, men nu är det vi på Uttervägen. 

Ställde alla i personalgruppen upp?

– Nej, inte i själva loppet. Men vi har varit ett team i arbetslaget från dag ett. Annars hade aldrig det här funkat. Personalen som inte deltog fanns med i skogen som serviceteam. 

”Det blev så himla starkt när vi gick i mål och föräldrarna stod där och bara grät och alla syskon grät och alla var så lyckliga över att vi vågade.”

Blir det nya utmaningar nu?

– Brukarna vill springa Toughest nästa år också, men fram till dess måste vi hitta på nånting. En vill springa Zombierun. En baktanke med det här är också att göra reklam för vårt yrke. Boendehandledare är ett jäkligt trevlig yrke. Det är inte bara städa, tvätta, diska eller torka rumpor som många tror. Utan man kan faktiskt göra vanliga sak­er också. Vi vill få folk att förstå att det är asgrymt att jobba med människor.

Det låter som att du fått mersmak?

– Det här är det roligaste jag gjort hittills. Jag har jobbat sen 1998 inom daglig verksamhet, korttidsboende och skola och med barn och det här är ”top notch”. Det blev så himla starkt när vi gick i mål och föräldrarna stod där och bara grät och alla syskon grät och alla var så lyckliga över att vi vågade, att de får känna den här stoltheten över sina barn, och att vi ger dem den chansen.

Fotnot: På bilden syns laget inför tävlingen. Från vänster övre raden: Jon Engström, Elin Hardeland, Linus Lundström och Joakim Säfvenberg. Från vänster nedre raden: Hanna Helmersson, Cecilia Brönemyr, John Gröntvelt och Nina Johansson.

Om hjälten

Nominerad av: Hennes kompis Andréa Olofson.
Motivering: ”Det här är något som borde spridas, vilket fantastiskt jobb hon och de andra i personalen gör med de boende.”

Vem är en hjälte på ditt jobb? 

Skriv till oss och berätta. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Hjälten”. Skicka till Kommunalarbetaren, Box 209, 101 24 Stockholm. Eller mejla till kommunalarbetaren@ka.se.