”Låglönesatsning gäller SKL-avtalet”
Även kommun- och landstingsavtalet omfattas av den nya LO-samordningen. Omräkningen till krontal ska ses som en del av ”märket”.
Det är i vart fall Kommunals uppfattning.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill inte kommentera frågan.
– Vår uppfattning är att kommun- och landstingsanställda omfattas därför att SKL-avtalet vilar på det industrins parter gör upp om, säger Johan Ingelskog, chef för Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet.
Det skulle innebära att LO:s låglönesatsning för nästa år gäller även kommun- och landstingsanställda trots att man redan 2016 tecknade ett treårigt avtal med SKL. Modellen går ut på att de som har löner under 24 000 kronor i månaden ska få lite mer än övriga. Det ”märke” industrins parter kommer överens om nästa år ska omräknas till krontal för dem med de låga lönerna, enligt LO-samordningen.
Så även Kommunals medlemmar i kommuner och landsting som har under 24 000 ska få det omräknat till krontal?
– Det är vår uppfattning, ja, säger Johan Ingelskog.
Är det också arbetsgivarens uppfattning?
– Det vet jag inte, vi har en LO-samordning och vi är överens om att de kommande två åren ska vi ha en undersköterskesatsning som är kronsatt plus märket som den konkurrensutsatta industrin sätter. Och eftersom den konkurrensutsatta industrin även ska omfattas av LO-samordningen den här gången så är det vår uppfattning.
SKL väljer att inte kommentera frågan alls.
”Vi vill inte föregripa eventuella förhandlingsresultat och lämnar därför ingen kommentar”, skriver SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl i ett mejl till Kommunalarbetaren.
Enligt Kommunal hade ungefär hälften av Kommunals medlemmar, cirka 250 000, löner under 24 000 kronor innan 2016 års lönerevision. Medellönen kommer att ha stigit nästa år men å andra sidan gör personalomsättningen att många nyanställda kommer in på lägre löner, vilket gör det svårt att säga exakt hur många som kan omfattas i 2017 års avtalsrörelse.
Så många kronor mer kan låglönesatsning ge
Ingen vet vad industrins parter kommer överens om i nästa års avtalsrörelse, men här är ett räkneexempel som visar skillnaderna mellan procent och krontal:
• Låt säga att märket landar på 2 procent. Om vi säger att medellönen i Kommunal nästa år är 24 200 (innan årets avtalsrörelse låg den på 23 600 kronor) så innebär två procent en löneökning för den som har en lön på 21 000 kronor på 484 kronor, i stället för 420 kronor som det hade blivit om man räknat i procent.