Det innebär att grundlönen höjs med 478 kronor och blir 19 884 kronor. Däremot höjs inte de olika arbetsuppgiftstilläggen. Lönen för de som har en utvecklingsanställning höjs med 950 kronor och blir 17 250 kronor.

Just utvecklingsanställningarna har varit knäckfrågan i förhandlingarna och medlare har varit inkopplade. Utvecklingsanställning är en särskild anställning som varit tänkt för unga med funktionshinder. Den är på visstid och lönerna är lägre. Avtalet med Samhall gäller flera LO-förbund och flera av dem har varit kritiska till hur utvecklingsanställningar används och att handledning inte fungerat. Nu har villkoren till viss del förändrats.

– Jag tycker att vi tagit ett steg framåt. Vi har gjort förbättringar i avtalet, säger Per Svensson.

Det innebär bland annat att utvecklingsanställningen måste pågå ett år.

– Det är viktigt att få ett år, det här är en väg in i arbetslivet för dem som stått längst från arbetsmarknaden. Ett år ger rätt till a-kassa, säger Per Svensson.

Avtalet har också fått nya regler för vilka som ska omfattas. Det innebär att de som är äldre än 50 år inte ska få den typen av anställning och att 95 procent ska var yngre än 35 år.

Nytt är också att ensamarbete och övertid inte får förekomma.

Per Svensson bedömer att cirka 200 av Kommunals medlemmar har en utvecklingsanställning. Kommunal har cirka 2000 medlemmar som omfattas av avtalet med Almega Samhallförbundet. Det nya avtalet gäller från 1 oktober. Ersättningen för obekväm arbetstid, övertid med flera höjs med 2,2 procent.