SÅ KAN DU MINSKA BULLRET

Varje dag åker Aradam Beyed runt i Lund och ser till att stadens sopor tas om hand. Ett jobb som är lika viktigt som bullrigt. För att orka med ljuden har han hörselskydd med radio i.

– Det är väldigt bra. Jag lyssnar mycket på samhällsprogram och lär mig saker medan jag jobbar. Bästa programmet är Ring P1. Men det blir en del P3 och musik också, mest på morgonen.

 

LÄS OCKSÅ: Hörselskydd – sista utvägen

 


E-MAGASIN – ALLT DU BEHÖVER VETA OM HÖRSEL

Han har aldrig tänkt på att ljuden i hörselskydden kan skada hörseln.

– Jag tycker själv att jag lyssnar lågt, men jag märker ju att jag måste sänka ljudet när det blir tyst runt omkring. Jag har inte känt av några problem med hörseln än i alla fall.

Lurarna han använder på jobbet är vanliga hörselskydd med radio i. De sitter utanpå örat och släpper in väldigt lite av ljudet utifrån. Det gör att volym­en inte behöver vara lika hög jämfört med lurar som stoppas in i örat. Sådana lurar använder han hemma.

– Då lyssnar jag på saker jag laddar ner från internet. Jag använder dem för att inte störa andra hemma och försöker att inte ha så hög volym.


SÅ HÖGT LÅTER DET

Aradam själv ser en annan risk med hörselskydden.

– Man måste vakta med ögonen, säger han skämtsamt. Jag hör ju inte bilar och cyklister, så jag måste verkligen se mig för mer noga. 

Han har svårt att tänka sig att jobba utan sina ­radioskydd.

– Jag har inget val. Jag måste ha skydden för att klara bullret på jobbet. Visst skulle jag kunna ha hörselskydd utan radio men det skulle göra jobbet tråkigare. Det är bra att veta vad jag ska tänka på för att slippa hörselskador.