Här får skötarna extrapengar
Skötarna får lika stora löneökningar som undersköterskorna i drygt hälften av de landsting/regioner där förhandlingarna är avslutade. Men där skötarna inte får del av extrapengarna växer irritationen.
Det visar KA:s rundringning till fackliga företrädare (se karta med samtliga svar här). Där förhandlingarna inte är klara uppger majoriteten att det är tveksamt om skötarna får del av extrapengarna.
När Kommunals avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, var klart i våras presenterades det som ett historiskt avtal för jämställda löner. Anställda med titeln undersköterska skulle få löneökningar på i snitt 1 020 kronor, alltså 500 kronor mer än andra grupper. Men redan på presskonferensen sa Kommunal att skötarnas löner skulle avgöras lokalt.
LÄS OCKSÅ: Demonstrationer gav rätt till extrapengar
Nu är förhandlingarna klara i 13 av 21 landsting/regioner. I sju av dem får skötarna del av extrasatsningen på i snitt 500 kronor. I ytterligare tre får de i stället i snitt 300 kronor extra.
I Norrbotten, Västernorrland och Sörmland blir skötarna helt utan extrapengarna och Kommunal har förklarat sig
oenig med arbetsgivaren.
– Det är bedrövligt, säger Kenneth som är skötare och arbetsplatsombud på psykiatriska kliniken Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Han liksom många andra skötare har undersköterskeexamen och tillsammans med sina kollegor har han gjort en lista på två A4-sidor med arbetsuppgifter. De flesta utförs också av undersköterskor, men till dem kommer också uppgifter som kräver specialistkompetens som skötarna har.
– Det är frustrerande, vi har dubbelkompetens och så räknas vi inte med, säger Kenneth.
Irritationen växer bland hans arbetskamrater och många är besvikna på Kommunal, flera har redan gått ur facket.
Lars, som är skötare på Karsuddens sjukhus, arbetar med patienter som är extra krävande och dömda till vård.
– Vissa dagar går vi till jobbet med livet som insats, det är stressigt och att inte få del av den här löneökningen skapar extra stress och frustration, säger Lars.
Av säkerhetsskäl vill skötarna inte att deras efternamn publiceras.
Mats Andersson, förhandlingschef för Landstinget Sörmland, hävdar att det enligt avtalet är de som har titeln undersköterska som omfattas av extrapengarna.
– Lokala parter har en frihet att tolka in fler, men vi har inte tolkat in fler, det är ett dyrt avtal redan, säger Mats Andersson.
Även skötarna i Västernorrland blir utan extra ökningar. Där är upprördheten stor eftersom många undersköterskor har omplacerats till psykiatrin och nu missar lönelyftet.
Kommunal har skrivit protestbrev till landstingspolitikerna.
– Undersköterskor och skötare har samma utbildning. Det är omvårdnad i både den somatiska vården och psykiatrin. Vi ser ingen skillnad, säger sektionsordförande Jan-Olof Lampinen.
Han ifrågasätter att tolkningen blir så olika runt om i landet:
– SKL och Kommunal borde diskutera det här. Man kan inte ha ett så här flummigt avtal.
Johan Ingelskog, chef för arbetsplats- och avtalsenheten på Kommunal, vill inte kommentera skötarlönerna i Sörmland eftersom det kan bli en central förhandling. Samtidigt säger han att avtalets extrapengar är avsedda för undersköterskor.
– I överenskommelsen med SKL centralt ingår inte skötare. Det vi har sagt är att vi måste kolla på varje individ och grupp, vad utför de för arbetsuppgifter, vad de har för utbildning och vad krävde arbetsgivaren för kompetens när de anställdes, säger Johan Ingelskog.
Han anser inte att avtalet är flummigt.
– Avtalet är väldigt tydligt. Det är undersköterskor i vård- och omsorg som omfattas, sedan finns en anmärkning som säger att det finns andra grupper och då kan man utgå från vad arbetsgivaren kräver, säger Johan Ingelskog.
Att skötarna på vissa håll får extra pengar och andra inte ser han som löneglidning och det anser han är positivt.
Jeanette Hedberg, t f biträdande förhandlingschef på SKL, vidhåller att det är undersköterskorna som satsningen gäller, därför är det inte givet att skötarna får lika mycket.
– Det är upp till varje arbetsgivare att besluta och det är ingenting som vi kan lägga oss i, säger hon.
Kommunal vill inte i dagsläget uttala sig om hur man går vidare i de fall facket förklarat sig oenigt.
Avtalet slår också olika för barnsköterskor, ambulanssjukvårdare, fotvårdsspecialister och rehabassistenter.
Så säger avtalet
I Kommunals avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, finns en extra löneökning för undersköterskor.
● Avtalet ger löneökningar på i snitt 520 kronor i månaden. Den som har titeln undersköterska får i snitt ytterligare 500 kronor, alltså 1 020 kronor.
● I verksamheter där titeln undersköterska saknas avses anställda med liknande arbetsuppgifter och undersköterske-examen.
● Arbetsgivaren kan ta bort 220 kronor från löneutrymmet för att fördela till 25 procent med spetskompetens.