Recept: Evas frallor
Eva Berntsson är undersköterska på kvinnohälsovården vid Kungsbacka sjukhus. Hennes recept på frallor vann tredjepris i KA:s tävling om bästa jobbfikat.
LÄS OCKSÅ: Alla tycker om Maries morotskaka
Det här behöver du (ca 16 st):
5 dl kall vätska (vatten, mjölk, fil el dylikt)
1 pkt jäst
2 msk socker, honung eller sirap
1,5 tsk salt
1/2 dl olja eller 25 gram fast fett- smör eller margarin
ca 13 dl mjöl, varav minst hälften vetemjöl, resten grovt mjöl o kanske lite fröer
Gör så här:
1. Lös upp jästen med vätskan och sirapen eller motsvarande sötma.
2. Tillsätt övriga ingredienser.
3.Blanda ca 10 min till en smidig deg i assistent eller för hand.
4. Forma till 16 frallor = 2 plåtar, lägg duk över o in i kylen över natten.
5. På morgonen: Starta ugnen på 225 grader. Ta fram plåtarna ur kylen. Baka av ca 8 min per plåt.
6. Lägg bröden otäckta i en korg eller dylikt o bjud med smör o ost.