– Äldre har ingen röst i det här samhället. Vi som möter dem dagligen vet att många tycker att maten är så tråkig och oaptitlig att de inte blir sugna på att äta den. När det kommer lådor med okokt ris och smaklösa potatisar – då måste man reagera.

Vad vill ni uppnå?

– Potatis är till exempel en ömtålig råvara som inte blir så god av att förpackas och värmas på nytt. Ändå serveras det just potatis så gott som varje dag. Vi vill veta varför man inte anpassar maten efter de förutsättningar som finns. Vi förstår att förändringar inte kan ske över en natt men vi vill att kommunen ska ta till sig av kritiken.

Tror du inte att maten anpassas efter vad de äldre gillar?

– Så är det ju men om råvaran inte tål en sådan hantering så måste man göra det möjligt för oss som jobbar att exempelvis koka potatisen på plats. Som det ser ut nu får många äldre mat av sina anhöriga eller köper lådor på mataffären. Men alla har inte den möjligheten så det ska inte behöva vara så här.

Är ni rädda för repressalier?

– Det här är så pass viktigt att det är värt risken. Vi har dessutom ett brett stöd bland kollegorna och vi pratade också med vår närmsta chef innan vi publicerade bilderna. Tacksamheten som de äldre visar är också ett bevis på att vi gjort rätt. Emma och jag har faktiskt fått två Dagens applåd – ett slags skrivet tack i lokaltidningen. Men det är inte för att få uppmärksamhet som vi gör detta utan vi vill få till en dialog med de som är ansvariga.

Har ni fått kontakt med dem?

– Trots att vi även lämnat in klagomål direkt till arbetsgivaren så har vi än så länge inte fått någon respons därifrån. Det väntar vi på nu.

 

Några av matbilderna: