Terese Jäderberg, Inga Lundqvist-Gullström och Mikael Ahlin.


SÅ LIGGER LÖNERNA: SIFFROR FÖR ALLA KOMMUNER

– Det är så man kan grina, säger undersköterskan Terese Jäderberg, när hon får höra om Ockelbos låga löne­läge.

Avtalsrörelsen 2016 har Kommunal tänkt göra till en match om framför allt undersköterskornas löner. Enligt avtals­kraven i förhandlingarna med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, ska den gruppen ha 400 kronor mer än andra yrken.

I Ockelbo skulle en sådan satsning vara välkommen. Med en genomsnittslön på 22 584 kronor (tillsvidareanställda, både medlemmar och ickemedlemmar) ligger Ockelbos undersköterskor alltså lägst i landet.  

Det visar KA:s unika material, där vi begärt ut medellöner från landets samtliga 290 kommuner. Industri­arbetarna på Sandvik, varav många pendlar från Ockelbo, har en snittlön på 27 100 kronor, och ingångslönen ligger på 22 700.

Hemtjänsten i Ockelbo har ljusa och rymliga lokaler. Vi träffar undersköt­erskorna Terese Jäderberg och Inga Lundqvist-Gullström, som också är Kommunals arbetsplatsombud.

Terese Jäderberg har varit undersköterska i 16 år men har trots det en lön bara strax över lägstalönen i avtalet (20 120 kronor på heltid, innan det nya avtalet har slutits).

Om Terese hade jobbat heltid skulle hennes lön vara cirka 20 800 kronor.

– Det känns för jäkligt. Vi gör ju samma jobb som undersköterskorna i andra kommuner, säger hon.

Även när det gäller de riktigt låga lönerna utmärker sig Ockelbo. Bara Norrköp­ing har en större andel av de tillsvidare­anställda undersköterskorna på löner under 20 500 än Ockelbo.

I Gävle, 4,8 mil från Ockelbo, ligger under­sköterskornas snittlöner mer än två tusenlappar högre.

Varför jobbar ni inte i Gävle i stället?

– Det kan man fråga sig. Men jag vet inte, det blir ju resekostnader också, så jag tror inte det är så vanligt att bo i Ockelbo och jobba i Gävle, säger Terese Jäder­b­erg.

Om Kommunal skulle få igenom avtals­kravet på 400 kronor mer till undersköt­erskorna och sedan lyckas göra om samma bedrift i alla de närmaste avtals­rörelserna, skulle det ta en 12–13 år innan undersköt­erskorna i Ockelbo är i kapp industri­arbetarna på Sandvik.

– Det är alldeles för lång tid, säger Inga Lundqvist-Gullström.

Hon påpekar att Kommunal genom alla år på olika sätt försökt trycka på för att få kommunen att höja lönerna, men politikerna har inte lyssnat, säger hon.

– De säger ungefär: Jaha. Det blir en anteckning i marginalen på något sätt.

Personalchefen Monica Wåhlström är medveten om att lönerna inte är så höga i Ockelbo.

– Vi håller på med en lönekartläggning, och vi får ju analysera den först. Men det låter illa att vi ligger lägst i hela landet. Där vill vi inte vara, säger Monica Wåhlström.

 

LÄS OCKSÅ: Medellöner i landstingen

 

Vi lämnar Ockelbo och kör de dryga tre milen ner till Sandviken. Väg 272 slingrar sig vackert över vattendrag och genom skog. Här och var under barrträden syns fortfarande snöfläckar.

Utanför den stora vägporten till Sandviks fabrik i Sandviken ligger Järnverks­kiosken, en gul träbyggnad där de säljer hamburgare och korv bland annat. Här inne träffar vi Mikael Ahlin vice ordförande i IF Metalls grupp på Sandvik SMT, där han har sin anställning. 

Just nu jobbar han fackligt på heltid, men han är operatör i botten, och har jobbat med instrument och hydraulikrör. 

Det är dagen efter att IF Metalls nya avtal är klart, på 2,2 procent, varav 2 procent till löner. 

Det innebär löneökningar på cirka 540 kronor för metallarna på Sandvik. Mikael Ahlin säger att han är nöjd och att han tror att arbetskamraterna är det också.

– Det tror jag. Det är ungefär i nivå med det avtal vi lämnar.

Att undersköterskorna ligger lågt är ingen nyhet för honom, men han säger samtidigt att han och hans kolleger på Sandvik inte kan göra mycket åt den sak­en.

– Det är svårt att jämföra privata företag med offentlig verksamhet. Och Sandvik skulle ju aldrig betala några pengar till Kommunal, om vi skulle stå tillbaka.

Den enda lösningen är att höja skatterna, säger Mikael Ahlin.

Och egentligen tror han inte riktigt att Kommunals taktik fungerar på lång sikt, att jämföra undersköterskor med industri­arbetare.

– Om industriarbetaren får x antal kronor mindre i påslag så spenderar han ju mindre pengar i samhället också. Och det slår mot arbetstillfällen.

Om man nu vill göra något åt skillnaden, vems är ansvaret?

– Jag tror på att det ska vara en politik som värdesätter de kommunala arbetena, det är en facklig-politisk fråga.

När detta skrivs finns ännu inget färdigt avtal mellan Kommunal och SKL. Får Kommunal igenom sina krav kan Terese och de andra få upp lönerna med som bäst knappt en tusenlapp, det skulle innebära att det nästa år skiljer 4 000 i stället för 4 500 som nu mellan Ockelbos undersköterskor och metallarna på Sandvik.

– Jag tror tyvärr inte att vi nånsin kommer ikapp industriarbetarna. Jag hoppas naturligtvis. Men finns inte pengarna så lär vi inte göra det, säger undersköterskan Inga Lundqvist-Gullström.

– Men det är väldigt givande att gå till jobbet. Den ena dagen är inte den andra lik även fast du kanske går till samma pensionärer. Men jag vet inte om det är så giv­ande att stå vid en maskin en hel dag.

Fotnot: Efter att reportaget publicerades har några kommuner, bland annat Sorsele, rapporterat in nya siffror. Därför hamnar Sorsele nu allra längst ner vad gäller undersköterskornas löner, med en medellön på 22 474 kronor.

Snittlöner

22 584 kronor är snittlönen för undersköterskor i Ockelbo.
27 100 kronor är snittlönen för industriarbetare på Sandvik. 

Terese Jäderberg

Ålder: 37.
Bor: Jädraås, två mil utanför Ockelbo.
Familj: Sambo och fyra barn.

Mikael Ahlin

Ålder: 41.
Bor: Gävle.
Familj: Ensamstående.